Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:santakasa
Alue:Klassinen
Aihe:Konserttiarviot
Aika:06.03.2015 07:50
Musiikkitalossa soitettiin Magnus Lindbergin pianokonsertto nro. 2, joka soitettiin ensimmäistä kertaa Suomessa, ja Shostakovitsin 11. sinfonia. Orkesterina oli radiosinfoniaorkesteri ja kapellimestarina Jukka-Pekka Saraste. On se tyylikkään näköinen mies!
 
Lindberg oli mulle uusi tuttavuus. Modernimpaa klassista harvoin kuuntelen yleensäkään, mutta oli hieno yllätys tuo pianokonsertto. Pyörittiin ajoittain hyvinkin mystisissä sfääreissä kuin maailmansynnyn alkuhetkillä, kun tähdet ja planeetat syntyvät ja ajoittain musiikki purkaantui kuin punaiset jättiläiset kuollessaan. Mielenkiintoisia sivukoukeroita ja konsertossa oli siisti "voitto" teema, joka soi jylhästi torvisoittimilla.
 
Mistä sitä aloittaisi Shostakovitsin kohdalta? Noh... vaikka siten, että olipahan tykitystä! Oli vaikeaa pitää päätä paikallaan, kun sinfonian voimakkaat rytmit runttasivat Musiikkitalon salia. Saispa sitä voimaa omalle bändillekin. Kuunnellut sinfoniaa ennen konserttia youtubesta ja jo silloin oli kovaa jytää, mutta livenä... huuuhhuh!
 
Sinfonian aloittava kummitteleva kehittyvä teema on kuin 1905-vuoden mellakoissa kuolleiden henget, jotka nousevat kertomaan tarinaansa. Toisessa osassa jo kuullaan teoksen finaalin teeman ainekset ja jo tuntuisi, että vääjäämätön verilöyly kohtaisi, mutta ei vielä. Vielä selvitään ajoittaisista purkauksista huolimatta. Kolmanessa osassa on kyllä haikea ja kaunis teema. Kuin kehtolaulu konsanaan. Tämä on viimeinen hetki vetäytyä, mutta haikeus alkaa kuulua vallitsevan tilanteen hyväksymisenä. Finaalin alussa kuullaan mielenosoittajien tarmokas marssi ja nyt ollaan tosissaan. Kaikki on pelissä. Viulusoittimet alkavat soittamaan päättäväistä rytmikästä teemaa. Teema alkaa muuttua kaaottisemmaksi. Ollaan lähellä taistelun loppua. Tuntuisi kuin taistelu kääntyisi mielenosoittajien voitoksi todella jylhän ja julistavan torviteeman soidessa. Torviteeman taustalla kuuluu kuitenkin viulujen hädässä kuuluvat juoksutukset. Torviteema alkaa päättyä. Viimeisillä voimilla yritetään vielä, mutta kaiken päättää tyly lautasisku ja ison rummun iskut. Kuullaan toistumia alun kummittelevasta teemasta. Oliko kertomus tässä? Ehei! Kertomus saa vasta nyt päätöksensä. Koko teoksen aikana huokunut pahaenteinen tunnelma kasvaa. Koko teos päättyy päättävän marssin soidessa kellon iskujen saattelemana.
 
Konsertti oli kaikin puolin hieno kokemus. Kokemuksena oli myös uutta kuunnella orkesterin takaa. Orkesteri pelasi hyvin yhteen enkä kuullut varsinaisia virheitä. Patarumpujen soittajalla taisi olla joitain ongelmia soittimensa kanssa. Monesti kumartui katselemaan patarumpujen välikköihin. Ei ollut myöskään kovin kallis, kun lippu maksoi 20€. Hieno ja mahtava kokemus!
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=9&t=114163