Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:mpekkanen
Alue:Kitarat: kitarakamat
Aihe:Mexico vs. USA Fenderit
Aika:27.02.2015 12:38   (muokattu 27.02.2015 13:57)
Jos puhutaan pelkästään bodyn puuosista niin se ei myöskään mene aina niin, että yhdestä tai kahdesta palasta tehty pulttikaulainen body on automaattisesti parempi kuin useammasta tehty.
Läpirunkoisissa kitaroissa on monessa ja bassoissakin sellaisia ratkaisuja joissa on monenkinlaista "suikaletta"siellä puuosien välissä. Liimauksella saadaan taas muutoin kestävä rakenne.
Tietenkään kyvä soitin ei ole mistään tuhannesta rimasta liimattu, mutta automaattisesti ei ole yhden palan runko välttämättä parempi kuin 3-palan, esimerkiksi. Jos niiden 3 palan väliin laitetaan vielä jotkut pienet palat vaikka jotain muuta puuta niin silloinhan siitä tulee 5 palan runko. Se voi olla myös hyvä ja jopa joissakin tapauksissa todella hyvän näköinenkin.
 
Kitaroita kannattaisi kokeilla ihan ajan kanssa, jossain soitinkaupassa. Unohtaa täysin valmistusmaa ja hintalappu. Sitten kun on tarpeeksi kokeillut niin tehdä omat johtopäätökset.
Tietenkin jos sitä hintaa ei ollenkaan katso, niin on melko selvää että ne parhaimmat soittimet yleensä ovat sieltä kalliimmasta päästä. Jos kunnon laatua haluaa niin silloin kannattaa suunnitella jo muutoinkin ihan kotimaisia soitinrakentajia.
Tärkeää olisi, minusta, ettei se Meksiko tai USA teksti olisi se tärkein tekijä. Myöskin mikäli haluaa parhaimman straton/telen käytössä olevilla rahoillaan, niin voi olla ettei sen merkki ole muutoinkaan Fender.
Tässä tulee sitten vastaan jo paljon psykologiasia juttuja ja joillekkin on vain se merkki tärkeä ja sen edustamat arvot. Fendereissä on omanlaisensa lapa ja joissakin muissa kitaroissa voi olla samantyylinen, mutta hiukan erilainen kuitenkin. Tämäkin juttu voi olla jollekkin iso asia, vaikka se toinen kitara olisi kaikilta kriteereiltään sitä Fenderiä parempi.
On myös ihan oikeasti totta sekin, että kitara jossa myös silmä lepää on sellainen jolla on miellyttävä soittaa ja se inspiroi mahdollisesti paremmin uuden musiikin tekemiseen. Ei siinä siis auta vaikka olisi vieressä halvempi ja laadukkaampi soitin jos sen ulkoasu ja väri on sellaisia, että ne tökkii syystä tai toisesta.
 
Itsellä on kaksi akustista Meksikon Martinia ja ei niissä ainakaan ole hinnan ja laadun suhteen mitään valittamista. Joskus on ollut itsellä ja olen kokeillut myöskin sellaisia jenkki Fendereitä joiden laatu ei ole minusta ollut ihan paras mahdollinen ja myös sellaisia CS Fendereitä jotka ovat olleet erittäinkin hyviä. Tosin CS Fenderit maksaa moninkertaisesti Meksikolaisiin verrattuna ja niiden hinnalla saa myös kotimaista käsityötä.
 
Kaikissa soittimissa on yksilöitä ja joskus voi käydä jopa niinkin, että vaikka soitin olisi todellakin hyvä niin jostain syystä siitä vaan puuttuu jokin. Tämän asian "löytää" yleensä vasta kun soittimella on jo jonkun aikaa soitellut ja aina se ei mene välttämättä niin, että mitä enemmän soitin maksaa niin sitä parempi se on tai sitä enemmän sillä tulee soiteltua.
Se mikä tekee hyvän kitaran hyväksi on todella vaikeasti selitettävissä oleva juttu. Kaikilla kun on vielä omanlaisensa jutut mistä tykkää, niin sen hyvän soittimen löytäminen voi olla joskus todella vaikeaa. Kokeilun ja erehtymisen kautta moni vasta löytyy.
Täydellistä soitinta kun rupeaa hakemaan, niin siinäkin kasvaa nälkä syödessä ja se voi myös mennä sellaiseksi ettei sitä itselle hyvää soitinta löydy koskaan. Aina olisi jossain kitara jossa olisi joku ominaisuus paremmin kuin siinä itsellä olevassa.
 
Joskus kannattaa kuitenkin vaan jättää loputon vaihtaminen ja täydellisyyden tavoittelua ja keskittyä löytämään jo niistä olevista soittimista kaikki se mitä niistä itse saa irti. Myöskin kun omat laitteensa oppii tuntemaan ja tietää mihin ne taipuu ja mihin ei, niin silloin ollaan jo aika pitkällä.
 
Kaikki hyvät kitaristit ovat yleensä hyviä siksi, että he kuulostavat itseltään. Niin EVH tai ZZ Topin kaveritkin, esimerkiksi. He voivat soittaa ihan millä peleillä tahansa ja ei ne pelkät kitarat sitä soundia ja soittoa tee. Tämä koskee ihan kaikkia hyviä soittajia.
 
Kannattaa siis mennä sellaiseen liikkeeseen jossa on niin Meksikon kuin USA kitaroita ja kokeilla. Mahdollisesti myös muitakin merkkejä kuin Fendereitä ja hommata soitin sitten sen oman intuiivisen kokemuksen myötä.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=15&t=226860