Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Pelimonni
Alue:Elektroniikka ja soitinrakennus
Aihe:Rikkoutuvat etuasteen putket
Aika:22.02.2015 00:14
azlag: En onnistunut haulla löytämään, tai sitten EVO, eikä googlekaan antanut mitään järkevää niin käännyn jälleen kerran asioista ymmärtävien puoleen uudella threadilla.
 
Eli, ongelma on tämä - ensimmäinen putkivahvistimeni (ostettu uutena Saksasta noin vuonna 2010) oli valtaisa pettymys. Vaan koska olin tuolloin vielä täysi untuvikko, ajattelin josko kyseessä olisi pikemminkin ominaisuus kuin vika. Soundit olivat kamalan ohuet, suorastaan korvia riipivät kunhan säröä laittoi päälle, eivätkä puhtaatkaan olleet sieltä miellyttävimmästä päästä. Tästä kettuuntuneena palasin vielä joksikin aikaa takaisin trankkulaitteisiin ja kombo jäi pölyttymään.
 
Merkkinä on Marshall MA50C kiinassa valmistettu, 50W kombo, ovh noin 550€. Ehkä noin vuoden, parin kuluttua (ja muutaman toisenkin putkilaitteen omistavana) palasin pähkäilemään tuota marsua. EQ ei toiminut ja soundi oli todellakin sirkkeliä.
 
Vaihdoin etusen putket ja johan onnistui. Clean oli todellakin korvia hivelevän pehmeä ja "savuinen" ja särökin toimi. Tosin, säröpuolella ääntä piti olla ihan liikaa kotisoitteluun jotta siitä olisi mitään pitkässä juoksussa tullut, mutta yksi keikkakin tuli tuolla vahvistimella heitettyä (multimuljuttimen perässä, clean-kanava, melko pian putkien vaihtamisen jälkeen) ja paljon nähnyt äänimieskin kovasti kehui soundia.
 
Vaan ei siitä pitkää aikaa niin sama ongelma toistuu jälleen. EQ:lla ei sanottavaa merkitystä mihinkään ja ainakin särökanava kuulostaa kamalalta. Mietinkin nyt, että pitäisikö vaihtaa putket vielä kertaalleen ja toivoa että olisi ollut vain huonoa tuuria, vai voiko vahvistimessa olla jokin vika joka rikkoisi osan putkista? Vaihdoin ensimmäisellä kerralla kaikki niin en osaa tarkkaan sanoa että oliko vika vain yhdessä vai useammassa. Onko tällainen kovinkin yleistä halvemmissa laitteissa? Ja voiko vika olla vain oire jostain isommasta ongelmasta, jolloin mahdollinen testailu ja säätäminen voisi käräyttää esimerkiksi muuntajan?
 
Voiko esmes kannassa oleva vika rikkoa jonkin tietyn putken vai olisiko potentiaalinen vika jossain syvemmällä laitteen syövereissä? Esimerkiksi putkelle tulevassa syöttöjännitteessä?
 
Vahvistin jatkaa pölyttymistään mutta on toisaalta niin upean kuuloinen laitos toimiessaan että mielellään sen saisin toimimaan. Kiitoksia jo etukäteen vastanneille.

 
Mittaa AC, onko 6,3 volttia abaut. Ei ne putket voi hajota, jos hehkujännite on ok.
Copyright ©1999-2019, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=31&t=226306