Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:luppa
Alue:Kitarat: kitarakamat
Aihe:Mikkien vastavaihe riivaa
Aika:20.02.2015 21:03
Groke: Humpparien yksittäiset kelat aina, ja joskus myös yksikelaiset mikrofonit, ovat keskenään eri magneettisella napaisuudella ja/tai eri käämityssuunnalla. Näistä eri yhdistelmät sitten tuottavat saman tai vastavaiheen. Ja hurina (hum) puolestaan joko osittain kumoutuu tai sitten ei. Tässä taulukko asiasta: http://2.bp.blogspot.com/-p97yIueYg … U/s1600/Phase+and+hum+scenarios.jpg (hermeticoguitar.blogspot.fi)
* CW, Clockwise = myötäpäivään (sähkön kulkusuunta)
* CCW, Counterclockwise = vastapäivään (sähkön kulkusuunta)
* S, South = magneetin etelä
* N, North = magneetin pohjoinen

 
Vaikkakaan kelaan generoituvalla vaihtosähköllä ei vakiota kulkusuuntaa olekaan, pidän jotenkin termistä, koska usein asiayhteydessä mainitulla käämimissuunnalla, reverse-wound (RW) yms termeillä ei mikin vaiheen, humbuckaamisen tai vastakkaisvaiheen kanssa ole mitään tekemistä. Asian voi ajatella vaikka niin että mitenpäin kelassa pitää kieppua, kun mennään käämilankaa pitkin kuuman karvan puolelta kohti maata - ja tämän pyörimissuunnan saa vaihdettua vain vaihtamalla lankojen päiden kytkentäpaikat keskenään.
 
Varsinaisella käämimissuunnalla voi vaikuttaa vain siihen kumpi langan pää jää keskelle kelaa ja kumpi kiertää lopuksi siinä kelan pinnalla. Käsittääkseni suurimmassa osassa humbuckereita kummatkin kelat ovat saman suuntaan käämittyjä, vaikka netin havaintomateriaalissa usein mainitaan tuo RWRP. Sinkulamikkien kanssa ilmeisesti usein pyrkivät siihen että ne päällimmäiset kerrokset olisivat lähempänä maata.
 
Groke: Näin yhtäkkiseltään ajatellen, kahden humpparin kanssa ei pitäisi suurempia ongelmia olla. Sillä humpparin kelathan ovat aina RWRP toisiinsa verrattuna, täysin valmistajasta riippumatta. Eli samanlaisia kokonaisuuksia siis, eli kaksi kelaa, jotka muodostavat yhden mikrofonin. Vai unohdinko tässä nyt jonkun asian?
 
Tässähän oli jo alkuperäisellä kysyjällä kaksi humpparia vastavaiheessa keskenään... vai mitä meinaa suurempi ongelma?
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=15&t=226660