Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:ganesha
Alue:Musiikkibisnes
Aihe:Musabisnes - mikä mättää ja miten eteenpäin?
Aika:18.02.2015 18:21
Spedemix: Pakko huomauttaa että vain Suomessa ja (ja ehkä parissa muussa pienemmässä valtiossa) radiosoitosta maksetaan korvausta. Esim. USA:ssa (tiedän että OP kysyi nimenomaan Suomen musabisneksestä) radiot ei maksa kellekkään penniäkään siitä että soittavat biisejä. Radiolafkojen mielestä se on "tärkeää mainontaa". USA:ssahan on tällä hetkellä pyrkimys pistää laki läpi joka laittaisi radiot maksamaan samalla lailla ku ne tekee Suomessa.
 
toisaalta mä ymmärrän tuon radioasemien pointin: USA:ssa on niin suuret markkinat ja ainakin vielä takavuosina radioasemilla oli oikeasti valtaa breikata artisteja isosti - nykymeiningistä en oikein tiedä...kuunteleeko jenkit vielä radiota yhtä paljon kuin ennen? esim. collegeradiot on breikanneet montaki bändiä back in the day.

---
 
Yksi syy siihen miksi Suomessa Iskelmä (ja iskelmäradio) on edelleen voimissaan johtuu samasta syystä miksi AOR on edelleen elossa esim. USA:ssa. Niitä kuuntelee vanhat ihmiset joille fyysisen levyn osto (ja musiikista maksaminen ylipäänsä) ei ole vieras käsite. Tämän yleisön ostovoiman edelleenolemassaolo on pääsyy siihen miksi nämä ns. pappagenret eivät kuole.
 
true dat. sit on muutamia omalaatuisia genrejä, joiden kuuntelijat suosivat fyysisiä formaatteja ja musiikista maksamista, esim. metallin eri alalajit ja erityisesti progressiivinen rock.
 
---
 
Syy siihen miksi popmusa kuulostaa monotonisemmalta kuin koskaan johtuu kahdesta syystä:
 
1: Yleisöllä ei ole koskaan ollut näin paljon valtaa siihen mitä näistä jakelukanavista tulee (radio, tv, jne.). Tämän takia biisit nykyään hengailee soittolistoilla pitempään kuin aiemmin; silloin kun levylafkat päätti enemmän siitä mitä listoilla soi, ne myös vaihtoi musaa siellä tiuhemmin: tuoretta lihaa kehään (=lisää myytyjä levyjä).

 
tätä mä vähän epäilen...tai on tuossa tietty pointtia siten, että radiokanavat on nykyään tiukasti fokusoituneempia palvelemaan jotain kapeampaa yleisösegmenttiä kuin ennen; junnuja varten on YleX ja vastaavat teinipas...musaa soittavat kanavat, sit on karhulippisjengille Radio Rock, mainosgraafikoille Bassoradio etc.. :)
 
2: Sisällöntuottajilla ei ole koskaan ollut näin hyvät työkalut mitata mitä kuulija haluaa. Algoritmit/Data (esim Shazam) vs. perstuntuma.
 
Yllättäen mitä se peruskuulija haluaa kuulla on kuin onkin ne samat biisit uudestaan (tuntemattomien/outojen biisien kuunteleminen on ihmiselle stressaavampaa ja vaatii enemmän keskittymiskykyä). Voisi sanoa että tänäpäivänä kysyntä ja tarjonta kohtaavat tuolla Top 100 -osastolla paremmin kuin koskaan. Saattaa tosin olla hieman huono asia musiikille sen taiteellisena välineenä mullistaa ihmisten elämää. :D

 
kuulijakunta on niin kapea segmentti ja tarkasti tutkittu että linjasta ei sovi lipsua...vois käydä niin että mainostajien kaupalliset tiedotteet eivät saavuttaisikaan kohdettaan jos urbaanilta hiphop-kanavalta tuliskin yhtäkkiä kitararockbiisi.
 
ja tietty mainstream-popmusa on muuttunut yllätyksettömämmäksi senkin vuoksi, että ennen vanhaan levy-yhtiö vielä jaksoi hakea jotain uutta juttua joka vois lyödä läpi, nykyään ne tyytyy apinoimaan muiden läpilyönyttä juttua niin että se tän hetken kuumin ja hotein juttu on äkkiä tehosoitettu saturaatiopisteensä yli. Kun ehtii jo kyllästyä uusiin biiseihin ennenkuin ehtii ne kaupasta ostaa, niin eihän se oo ihme ettei ne levyt enää myy - varsinkin tollaset ns. yhden hitin ihmeet mitkä vielä 20 vuotta sitten saattoi myydä hetkessä paljonkin, ei nykyään enää kiinnosta ketään 15 minuutin päästä siitä kun se hassunhauska biisi/video on nähty YouTubesta.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=2&t=223751