Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Azolith
Alue:Kitarat: akustinen
Aihe:Kaularaudan säätäminen
Aika:16.02.2015 23:06
Itselläni on hennot kädet, mutta en edes 12-kielisessä löysää kitarasta kieliä kaularautaa säätäessä. Kielten löysäämisen ongelma on että muuttaa just sitä mitä ollaan säätämässä, eli kaulan suoruutta. Ts raudan vastavoimaa kielten jännitteeseen.
Jos löysätään ensin kieliä ja säädetään sitten, on enemmän arvausta mihin päädytään.
Mutta käy tietysti niinkin.
Raudan säätö vaikuttaa myös kielten kireyteen, eli jos kaula on rankemmin mutkalla, niin kannattaa vaikka sen 1/4 kierroksen kiristää/löysätä ja pistää välillä lähelle virettä että "pysytään kartalla".
Talvella se on yleensä kiristämistä kun kuivaa, kun tulee taas kosteaa ja kaula taipuu lapaan nähden alaspäin, niin löysäämistä.
Raudan säädöt olisi kyllä hyvä opetella, varsinkin meillä kun kosteusvaihtelut vääntää jatkuvasti kauloja.
Kitaroiden soitettavuus jos on kerran säädetty hyväksi tallapalan korkeus, satulan sama ja kaula suorana tehty, niin sen ylläpidosta on kyse kaularaudalla.
 
Kielten levitys onnistuu kyllä pienellä harjoittelulla, kielten levitys on varmaan voimaltaan jotain kilo, pari korkeintaan.
73nd3r tarkoittikin varmaan kielten kokonaisvetoa 30-40kg voimilla. En ole perehtynyt, voiko olla tosiaan noin hurjia lukemia?
Esim wanhoissa orkesterikitaroissa törmää usein ja classisissa nailonkielisissä ettei kaularautaa ole ja just sen takia on kyllä sitten kaulat taipuneetkin.
En ole koskaan tavannut kaularautaa tai kitaraa joka ei kestäisi jännitteen muutosta kielet normitiukalla vireessä raudan säätämiselle. Raudat on jotain 4-5mm terästä jonka vetolujuus on hieman muuta kuin kitaran jännitteet ja kierteetkin yleensä kestää varmaan +100kg jos ei ihan kuraa toteutus.
Olen kyllä tavannut pari kitaraa missä jengat sekaisin ja rauta ei säädettävissä, mutta niissä on ilmeisesti pulma ollut jo tehtaalta onnettomista kierteistä kiinni.
Niissä ei sitten oikein auta kuin vaihtaa rauta.
1/4 kierrosta voi hyvin riittää säädöksi, se on lähelle mitä yhdellä kuusiokoloavaimen yhdellä väännöllä saa kiristettyä/löysättyä olkoon sitten säätö kummassa päästä hyvänsä kaulaa.
Jengat saattaa hyvinkin pyöriä puolikierrosta tyhjää jos säätösuunta on eri kuin viimeksi ja vaikuttava voima tulee vasta silloin silloin kun vastusta vääntäessä (eli sitten vasta vaikka se 1/4 kierros).
2- toiminen vai 1-toiminen kaularauta kanssa vaikuttaa.
1-toiminen kiristää vain toisesta päästä, 2-toimisessa on kahteen suuntaan kierteet ankkuroituun teräspalikkaan kaulan molempiin päihin nähden ja on sikäli nopeampi säädön suhteen (= ehkä vähemmän klappia ja 1/8 kierros on sama kuin 1/4 kierros 1-toimisessa).
Pööh, saikohan tästä kukaan selvää?
Mulle kun on toi säätäminen on jo niin selkärangassa satoja veivanneena, että sepustaminen simppelin tieteellisesti voi hieman tökkiä.?
 
Vielä tuosta että säätö vaikuttaa pikkaisen viiveellä pitää myös paikkansa.
Se on suht vähäinen, mutta vaikuttaa. Että kitara tasaantuu uuteen jännitteeseen kokonaisuutena kestää hieman. Laittaa mielestään hyviin säätöihin ja vaikka seuraavana päivänä tarkistaa..
 
Viivoitinta ja rakotulkkia miksi ei käyttättäisi, selvinnee samalla onko joku nauha muita mahdollisesti korkeammalla tai varsinkin jos joku jopa matalemmalla (harvinaista, sitä ei harjaantunutkaan silmä ei helposti huomaa) .
Oikeasti suora viivotin kädessä nauhoja hioessa on myös hyvästä, näkee hyvin valoa vasten missä mennään.
Copyright ©1999-2019, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=51&t=153310