Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:basisti1971
Alue:Elektroniikka ja soitinrakennus
Aihe:Jatsarin lavan reikien suurentaminen
Aika:07.02.2015 08:53   (muokattu 07.02.2015 12:14)
Moi.
 
Solex:Litteitä teriä löytyi kohtuuhintaisena kaikkein helpoiten: http://images.clasohlson.com/medias/sys_master/9175428595742.jpg
Tälläinen terä repii aivan törkeästi ulostulopuolelta ja kokokin saattaa olla vähän sinne päin kun puhutaan millin kymmenyksistä.
 
Teen kokeilun 15mm vaahteralautaan litteällä terällä. Poraan niin, että vain keskipiikki tulee ulos ja reikä jää muutaman millin vajaaksi. Sitten käännän toisinpäin ja poraan suurimmat 10mm tavallisella terällä kohdistamalla keskipiikin holeen. Loput sitten hiomalla.

 
Vintilän terät ovat tarkoitettu vintilään tai drilliporaan, vaikka niitä toki voikin samanlaisesta lieriö (tai 6-kulma) kiinnityksestä johtuen käyttää sähkötyökaluissakin.
 
Reiän mittatarkkuus ja työstöjälki on ala-arvoista edes linnunpöntön lentoaukoksi.
 
Lisäksi teräaines on halpiksissa rakenneterästä (tai ainakin lähes) eli perin meltoa, joten sähkötyökaluilla käytettäessä terä-vaurio ja siitä seuraava vammautuminen on enemmän kuin mahdollista.
Havupuilla toimii jotenkuten, kovemmilla lehtipuilla melko toivottomia tapauksia.
 
Jos on ihan pakko käyttää kuvan mukaista halpis lapioterää puun työstöön, hio ohjauspiikki lyhyemmäksi, ja teroita syynkatko-terät ulkokulmiin.
 

 
rainmaker: Mites, tulisiko 17 mm kartiokärkinen metalliporanterä kyseeseen? Keskitys onnistus helposti ja isohkoilla kierroksilla ja varovaisella syötöllä jälki pitäis olla siistiä. Tai tuolleen ite lähtisin koittamaan. Toki jos noin iso terä tätä rojektia varten pitäs hankkia, niin ei sekään halvaksi tule :(
 
Tällanen siis: http://www.tooloutlet.fi/product_pi … +338,+HSS,+ohennettu+varsi-1885.jpg

 
Marginaalisesti parempi kuin halpis-vintilänterä, mutta vain teroittamalla em. ohjaus-piikki ja syynkatkoterät kulmiin (TULPATTUAAN alkuperäiset reiät tietysti ensin).
 
Muuten mitä luultavimmin nappaa välittömästi kiinni ja lapa halkeaa ja/tai tulee pipi.
En edes kehottaisi kokeilemaan tuollaisenaan.
 

 
Koska budjetti on lavan reikien suurentamisessa/pienentämisessä usein tiukka, aiemmin mainitsemalla rotanhäntäviilallakin homma hoituu.
HALVALLA.
Koska poistettavaa materiaalia on tässä tapauksessa vain 1,25mm, piirroittaa ensin 17mm ympyrät nykyisten reikien ympärille, viilaa viisteet ympyröihin asti, ja sen jälkeen viilaa reiän mittaansa.
 
Vammautumisriski on ainakin kertaluokkaa pienempi ja lapa pysyy huomattavasti varmemmin ehjänä.
 
T:Samuli
Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=31&t=226515