Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:okabass
Alue:Elektroniikka ja soitinrakennus
Aihe:Millaista puuta otelaudan puu pitäisi olla.
Aika:06.02.2015 16:14   (muokattu 06.02.2015 16:18)
Luthier: Klassisen kitaran nauhojen kulumisessa olen havainnut kummallisen ilmiön. Joillakin soittajilla nauhat kuluvat kielten väliltä enemmän kuin kielten kohdalta. Kielten kohdalla on ihan pieni kolo mutta nauha kielten välillä on kulunut matalammaksi. Otelautapuussa ei taas ole juuri mitään kulumaa. Voisi ajatella että sormenpäät syövät nauhoja mutta kieli suojaa kielen kohdan tältä sormenpään kosketukselta. Mutta eihän kieliä paineta nauhan päältä. En usko kulumisen johtuvan myöskään kielten venyttelystä koska venyttelyä on tosi vähän klassisessa kitaramusiikissa ja kulumista on myös selvästi nauhoissa otelaudan reunaalueella, marginaaliosalla. Kuka nyt esim.venyttäisi 1. kieltä reunasta ulospäin.
Toisilla soittajilla nauhat taas kuluvat vain kielten kohdalta.
Arvelen että syy nauhojen erilaiseen kulumiseen on sormien erilainen likaisuus tai sormien erilainen hien määrä ja koostumus. Olen asiaa ihmetellyt mutta varma totuus ei ole selvinnyt.

 
Hiki ilmeisesti syynä. Kaverin warwick-basso, jossa on jotain pronssin/messingin näköistä nauhaa, oli kielten välistä syöpynyt melkein otelaudan tasalle. Kielten kohdalla vain normaalia kielikulumaa . Lisäksi oli vihertävää tatinaa ( Cu-oksidia?). Normaalinauhalla tuota kummallista kulumaa ei ilmennyt.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=31&t=226569