Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:musamies
Alue:Livetoiminta
Aihe:Tehon optimointi ylä/alakaapeille
Aika:30.01.2015 10:01
AcLAc: HEI. Mikä mahtaisi olla HUOM! teoreettisesti paras jakotaajuus, jotta kaikki vahvistimen kanavat kuormittuisivat mahdollsimman tasaisesti? Valittavina on 80, 160, 250 Hz jakotaajuudet. Vahvistin on 4x800W vanhan liiton painava jytky. Subit 2 kpl 18", 4 ohm, herkkyys 95 dB ja yläkaapit 2 kpl 2x15", 4 ohm, herkkyys 96 dB.
 
Toki soundi tulee ratkaisemaan, mutta ajatuksen tasolla nyt mennään.

 
Tasainen kuormittuvuus ei ole mahdollista jos ääni ei ole tasaista koko ajan - tyyliin tasaista kohinaa koko taajuusalueella. Musiikki ei kuitenkaan ole tasaista.
 
Siksi ehkä ainoa varteenotettava näkökulma on, että pääasia kun laitteisto ei ylikuormitu ja tehoreservi ei haittaa.
 
Noista jakotaajuusvaihtoehdoista veikkaisin, että 80 toimii parhaiten koska vaikka subbarit toistaisi hyvin myös ylemmäksi, olettaisin niiden sijainnin olevan esim. lattialla ja yläkaapit ylempänä joko subbarien päällä tai jollain jalustoilla - sieltä sitten luontevammin ylempi osasto.
 
Mitä ylempiä taajuuksia subbareista tulee, sen enemmän ne erottuu erilisiksi kaiuttimiksi. Hyvin matalilla taajuuksilla subbarien sijaintia on vaikea kuulla sisätiloissa vaikka niitä olisi vain yksi.
 
Parasta toimivuutta pääsisi hakemaan tarkemmin jos käytössä on sellainen jakosuodin, jossa enemmän säätöjä. Jos vaihtoehdot on käytännössä vain 80 ja 160, kovin tarkkaa laitteiston kokonaissäätöä ei niillä vaihtoehdoilla pääse tekemään.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=50&t=226407