Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:ablux
Alue:Puhaltimet
Aihe:Vaskipuhallin kiinnostaa
Aika:27.01.2015 13:08
jarzanza: Mää olen varmaan ymmärtänyt väärin tuon trumpetin. Yritin etsiä sitä Ceetä että saisin kokeiltua viritystä. Jonkin aikaa kun olin tuhissut, niin sain F#2 aikaiseksi (n.91hertz). Ääni kuoli kyllä heti pois, kun painoin jonkun männän/napin/miksikä_sitä_sanotaankaan alas.
Eikös trumpetti kuulunut sinne ylempiin nuotteihin?
 
Olen tässä vaiheesa keskittynyt vaan kartoittamaan miten mikäkin ääni tulee, en ole vielä sen enempää sormituksia miettinyt.
 
Niin ja kuvahan oli otettu enemmän tuosta mun ite tekemästä vaimentimesta ;P

 
Meinasin kommentoida et' onpahan hieno sordiino.
Mulle tuli siitä omia muistoja mieleen :-) Eilen kattelin limupulloi sillä silmällä, et jahka törmään ohutkaulaiseen niin saan tohon pasuunaani sordiinon minäkin.
 
Se vire löytyy sillai et ilman suurempia ongelmia, ilman mitään sormitusta vehje törisee jotain ääntä. Matalin vaivattomin pörinä. Yleensä Bb, käytössä myös Eb ja harvemmin C. Isommisa voi olla F, alppitorvilla yleensä mielenkiintoinen F# ja kromaattinen skaala ilman venttiileitä. Hieno peli.
 
Torvet on yleensä transponoivia, eli vaikka soitat ukkonooaa c-duuriin kirjoitettuna niin viritysmittari näyttää ulle Bb-duurin sävelet. Se siis soi sävelaskelta matalammalta kuin kirjoitettu. Jos Eb niin soittaessasi c-duuria nuoteista viritysmittarisi näyttää Eb-duurin säveliä, koska ne on mikä oikeesti soi.
 
Eli, jos soitat Bb vireisellä kaverin kanssa joka soittaa pianolla ukkonooa niin sun pitää soittaa sama sävelaskelta ylempää jos haluatte soitella unisonossa.
Pianon C on sun D jne.
 
Kuitenkin niin et se matalin ääni on joku ja seuraava helposti vapaasti soiva on edellisen kvintti. Eli jos Bb, niin seuraava, vähän tiukempi on F ja sit taas Bb oktaavista. Ei se siihen lopu, mutta piisaa alkuun.
Jos Eb niin seuraava soi Bb ja sit' taas Eb.
Jos takerrut tohon et miksi näin niin esität hyvän kysymyksen joka liittyy luonnonsävelasteikkoon josta joskus toiste.
F-C-F-A-C jne / C-G-C-E-G- jne..
 
Eli toi mitä oot soitellut on kyllä ihan pedaaliääni. Niitä saat helpommin toisesta päästäsi, lämmittäää penkkiä millä istut.
Trumpetti on todellakin korkeaääninen soitin, se on pasuunoiden sopraano. Se et siitä saa jotain pieruja ulos on viel' aika kaukana Miles Daviesista tai Wynton Marsalista. Ei ne ylä-äänet oo lopulta niin vaikeita kuin luullaan, mutta ne vaatii sinnikästä duunia, siinä niiden vaikeus. Joka päivä tunti messinkiä.
Kun oot ahkera niin voit jo ens' juhannuksena korjata satoa paikallisen tanssiorkesterin trumpetistina, opettelet jätkän humpan ja pari muuta.
 
Zemii!
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=46&t=222509