Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Simbe
Alue:Rummut: rumpukamat
Aihe:Taivuteltava vaneri
Aika:26.01.2015 16:26   (muokattu 27.01.2015 13:27)
tito: Juurikin näin, single ply eli solid shell- runkoihin tulee vain yksi sauma kun on vaan yksi puuaihio (ja vahvikerenkaat).
 
Vähän aiheeseen liittyen, ohutviiluvaneeri voisi myös olla mielenkiintoinen materiaali rummun rakentamiseen. Ja joku on näemmä tehnytkin kun googlailin:
http://www.mahogany.fi/plywood.php
 
Ohutviiluvaneerihan tehdään erittäin ohuista viiluista ja on sopivan taipuisaa. Olen jotain huonekalujuttuja ja pienoismalleja aikanaan väsäillyt materiaalista, ja se on tosi korkealuokkaista ja helposti muokattavaa eikä vaadi vastaavaa varovaisuutta käsittelyssä kuten viilu joka helposti halkeaa syiden suuntaisesti. Laminointi tehtäisiin kuten yksittäiset viilut normaalissa rummun rungossa, mutta tässä tapauksessa se yksittäinen laminoitava kerros (ohutviiluvaneeri) olisi siis jo laminoitu useammasta erittäin ohuesta viilusta.

 
Mun käsittääkseni useimmat valmistajat tekee rungon 1-3 valmiiksi liimatusta ohuesta vanerinipusta, vaikka kyseessä ei olisikaan aivan ohutviiluisin vaneri. Niissä kussakin on jo 2-4 kerrosta ristiinlaminoituna (riippuu valmistajasta ja rumpumallista, esim DW:n rungoissa on enemmän vaihtoehtoja).
 
Käsitykseni mukaan ohutviiluinen (luokkaa 0,5mm tai vähemmän per kerros) taipuisi varmasti erinomaisen hyvin rungoksi, mutta liimaa tulee rummun sointia ajatellen turhan paljon suhteessa puuhun (varmasti riippuu monesta asiasta onko liima hyvä vai huono asia). Rumpuvanereissa yksittäiset viilukerrokset ovat enemmänkin luokkaa 1mm per kerros, pienen henkilökohtaisen ja silmämääräisen otoksen perusteella. Löysän viilun käyttö voisi johtaa myös löysään runkoon, jolloin vahvikerenkaita on pakko käyttää.
 
Millin vaneriviilulla ja kahdella kolmen kerroksen paketilla saisi noin 6mm:n 6 ply rungon, kolmella taas 9 mm:n 9 ply rungon.
 
Ohutrunkoisissa erikoisuuksissa, esim futuristisen näköisissä Peavey-rummuissa voi hyvinkin olla valtavirrasta poikkeavia konfiguraatioita, onhan niissä sitten myös valtavat ulkopuoliset vahvikerenkaat.
 
Vanerisoiron päät on ainakin Yamahalla (Sakaen aikaan) leikattu vinoon ja tämä näkyy myös siinä, että sauma kulkee vinossa. Näin kerroksia muottiin liimatessa viilunipun reunaa voi koputella nuijalla, jolloin sauma puskee vanerin päissä tiiviimmin yhteen ja liimaus tulee samalla edellistä kerrosta vasten puristuksiin ilman erillisiä puristimiakin (mikäli vanerin päät pysyvät vastakkain). Tulos on enemmän tai vähemmän vinoreunainen sylinteri, mutta ylimääräiset sahataan pois. Muotti sijoittuu tällöin ulkokehälle ja sen tulee olla avattavissa, jotta sen sisälle tiukkaan hakatun valmiin rummunrungon saisi ulos. Air Seal -systeemi on mielestäni käytännössä vain varmistus tuolle puristukselle, koska viilut ovat nuijalla lyöden jo valmiiksi tiukassa. Air Sealia voisi imitoida vaikka jumppapallolla ja hyvällä pumpulla omassa rumpuprojektissa.
 
Yamaha lisäksi tietääkseni kuivattaa liiman isoissa mikroaaltouuneissa, mikä varmistaa sen, ettei runkoon jää demppaantuneita tahmaliimaisia kohtia - toisaalta se nopeuttaa valmistusprosessin läpimenoa.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=30&t=226410