Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:mpekkanen
Alue:Kitarat: kitarakamat
Aihe:Aitoustodistukset
Aika:16.01.2015 14:23
Nykyään tuntuu niin uudemmissakin kuin vanhemmissa soittimissa olevan kaikenlaisia sertifikaatteja tai aitoustodistuksia.
 
Kun 90-luvun alussa olin musakaupassa töissä niin uusissa Fendereissä kuin Gibsoneissakin tuli kaikelaista sälää, tarroja ja lappua mukana. Lähinnä "mainostettiin" omia kieliä ja mikkejä joista siis soittimen merkin lappuja. Kitarahihnnaa oli Fenderillä ja tietysti kaikki tarvittavat työkalut, joita soittimen säätämiseen tarvitaan. Kuitenkaan varsinaisia sellaisia lappuja en muista joissa olisi A4-kokoinen paperi jossa lukee, että tämä kitara on aito ja joku nimi alla sekä sarjanumero.
 
Custom Shop Jacksoneissa tuli mukana kyllä A4 kokoa oleva lappu jossa oli ne tilattaessa tehdyt kitaran speksit. Sitä voisi kai sanoa jonkinlaiseksi aitoustodisteeksi. Kuitenkaan Fender & Gibson ja monissa muissa merkeissä ei tällaisia lappuja tullut. Edes yhdessä CS Fenderissä ei tullut mitään aitoustodistusta, vaikka kaikkea muuta paperia kylläkin. Tämän tosin ostin käytettynä, mutta olisi aika kumma jos kaikki muu paperi ja mainos on tallella, mutta ei tätä CS todistusta. Soittimen ostin kuitenkin Custom-Soundsilta ja en epäile hetkeäkään etteikö kitara olisi ollut sellainen. Tiedän sen soittimen historiasta enemmänkin, mutta se on jo sitten toinen juttu.
 
Itse olen ostanut uusia monenkin merkkisiä soittimia ja custom kitaroitakin ja ei niissä ole tällaisia lappuja tullut yleensä mukana. Fenderillä on varmaan ollut kaikista eniten kaikkea tarraa ja muuta mainosta, mutta ei varsinaista aitoustodistusta ole niissäkään ollut. Tällaisia en ole myöskään nähnyt kavereiden 80-90 luvun Rickenbacker, Fender, Gibson jne. kitaroissa.
 
Olenkohan liian vainoharhainen, jos olen sitä mieltä, että näitä sertifikaatteja pystyy kuka tahansa netistä kopioimaan ja tekemään. Ainakin itsellä on ollut useampia jenkki Reverend kitaroita ja yksi bassokin. Kaikissa niissä tuli mukana yksi paperilappu jossa oli mittoja kielten korkeudelle ja teknisiä tietoja, sekä tarra tuli kanssa. Mitään sarjanumeroa ei kuitenkaan ollut, eikä edes mitään käsin kirjoitettua nimikirjoitusta missään. Pelkkä moniste, joka oli ihan samanlainen kaikissa soittimissa. Kaikki Reverendit ostin myös uutena.
 
Varmasti tällainen sertifikaatti tulee jos kitara on joku master build tai sitä on tehty vain rajallinen erä ja kyse on hieman arvokkaammasta pelistä. Tilaustyönä tehtyihin Custom Shop soittimiin tulee tietysti.
Varmasti myös moni soitinrakentaja pystyy sanomaan onko joku Fender tai Gibson oikea ja miltä vuodelta, mutta onko hänen arvionsa joku aitoustodistus. Jos sellaisen tekee joku, niin sekin varmasti maksaa erikseen ja ei ole kuitenkaan alkuperäisesti tullut soittimen mukana.
 
Kun toria katsoo niin siellä on kuitenkin paljon vanhoja vuosikerta soittimia missä tulee mukana tällainen aitoustodistus. Itselle tulee ainakin heti mieleen, että onkohan soitin sitä mitä väitetään. Torilla kun on joskus soittimia jotka on yli 30 vuotta vanhoja ja silti niistä löytyy sellainen. Sellaisistakin soittimista, jotka ei ole mitään erikoisia malleja tai sellaisista joita ei ole tehty vain tietty rajallinen määrä. Eli aitoustodistus löytyy ihan normaalimalleista.
 
Olisikohan jollain tietoa esimerkiksi milloin Gibson on alkanut laittamaan jonkinlaisen aitoustodistuksen mukaan soittimiin. Kokemuksesta voin ainakin sanoa, ettei sellaisia ollut ihan tavallisissa malleissa ainakaan vielä 80-luvulla ja ei ole itsellä olevassa Flying V 67 reissue mallissakaan joka on 2000-luvun alusta ja uutena ostettu(maksoi kuitenkin 1995 euroa, cream white värillä). Toki siinäkin tuli kaikenlaista Gibson mainosta ja lippua, mutta ei mitään aitoustodistusta.
 
Olisikohan näiden vanhempien vuosikertasoittimien kanssa syytä olla varovainen jos niissä kerrotaan olevan aitoustodistus.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=15&t=226260