Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:d0ggie
Alue:Livetoiminta
Aihe:Digitiskien cat-kaapelivaatimukset
Aika:10.12.2014 19:29
Liittyy tai ei, vastaanpa silti.
 
Jos ihan perinteistä talon sisäistä, yleiskäyttöistä (= isket viereiseen rööriin läppärin kiinni tai haluat tulevaisuudessa mahdollisuuden siihen) Ethernet -kaapelointia miettii, niin kyllä tuo Ethercon on valittavasti aika turha. Ei se nyt haittaa, muttei siitä kyllä mitään järin suurta iloakaan ole.
 
Cat5:n (sanotaan, että täysin suojaamaton) kanssa metallisella liittimellä (paneeli tai kaapelin päälle tuleva) ei ole mitään merkitystä, kun paneeliliittimen toinen puoli on kuitenkin suojaamaton - ja niin on itse kaapelinkin sekä yksittäiset parit. Vastaavasti Cat6 ja ylöspäin (yksittäiset parit suojattu ja kaikkien neljän parin päällä vielä yksi suojapunos) liittimet ovat itsessään molemmilta puolilta suojattu, joten se ylimääräinen metalliliitin siinä päällä on taaskin täysin turha. Eli piuhan tai liitoksen sähköiset ominaisuudet eivät muutu miksikään, oli Ethercon eli ei.
 
Sisätiloissa on tullut tapahtumille vedettyä verkkopiuhaa ja rakennettua verkkoa viimeiset 15v ja kyllähän noita muoviklipsuja aina silloin tällöin katkeilee (säilytys on mallia kiepille ja pinoon), mutta jos valmis 10m Ethercon Cat5 kaapeli maksaa 45e alv0 ja yhtä pitkä normaali Cat5 kaapeli 2,5e alv0 eikä noilla sähköisesti ole mitään eroa, niin eihän tuossa ole järjen hiventäkään. Vastaavasti hyvät puristuspihdit ovat satasen maastossa ja liittimen asennukseen menee ehkä 5 min max jos täytyy joskus pidempi kaapeli nopeasti korjata. Kiinteissä asennuksissa luotan ihan sähkökaupan LexCom et. al. rasialiittimiin, joskin ihan hyvällä prosentilla bitti viuhuu myös nimettömien kiinalaisten rasioiden lävitse jotka kustantavat ehkä kymmenyksen siitä mitä sähkötukulla on tarjota. Cat6 300m kela on sekin ehkä siinä satasen pinteillä, niin ei tuon 10 Gbit/s viuhuvan sisäverkon vetämisen tarvitse olla kallista lystiä vaikkei kilometritolkulla tulisikaan kaapelia haettua.
 
Toki on tullut noita Etherconeja sisätiloihin asennettua, mutta ainoastaan jos on täytynyt saada sellainen johonkin valmiiseen paneelireikään. Siihenhän nuo ovat toki aivan omiaan, kun kuitenkin saa myös sen normaalin verkkokaapelin siihen tökättyä kiinni.
 
Nappikauppaahan tuo piuhoissa kiinni oleva raha on ja itsekin olen aika ehdoton Neutrik/Cordial fanaatikko, mutta silti - on tuo Ethercon minusta vaan jotenkin niin kallis ratkaisu ongelmaan jota todellisuudessa ei edes ole olemassa. Ehkä se sitten ulkona on ihan kiva kun piuhat ja liittimet pyörivät ties missä ryöhnässä että siinä päällä on jotain suojantynkää.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=50&t=224993