Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:LesPaul70
Alue:Klassinen
Aihe:Neoklassista
Aika:21.10.2014 09:35
Texel: Stravinskyn (Stravinsk(y) vai (i), kumpaakin näkee?) tuotanto on kyllä hämmästyttävän laaja.
 
Stravinski lienee normaalimpi kirjoitusasu suomenkielisessä tekstissä, Stravinsky englanninkielisessä. Vähän sama kuin Jevgeni vs Evgeny.
 
Stravinskin tuotanto on kieltämättä hyvin laaja ja polveileva. Mies tuntuu ehtineen kokeilla vähän jokaista musiikkityyliä elämänsä aikana, ikään kuin ei olisi ollut tyytyväinen niistä mihinkään. Kyynikko voisi todeta, että hänen sävellysuraansa luonnehtisi hyvin myös Orson Wellesin kuuluisa omaelämänkerrallinen lausahdus, "I started at the top and worked my way down." Ainakin jos mittarina on sävellysten suosio ja miten hyvin ne ovat vakiinnuttaneet paikkansa eri konserttitalojen ohjelmistoissa, tuo osuu erinomaisen hyvin.
 
En toki kiistä, etteikö myöhemmästäkin tuotannosta löytyisi helmiä ja taidokasta sävelsommittelua. Vaimoni lemppari Stravinskilta löytyy tuotannon keskivaiheilta. Itseäni kuitenkin Stravinskin myöhemmässä tuotannossa häiritsee se, että se on liian "järkimusiikkia", sinänsä ihan kivaa mutta pliisua ja hengetöntä. Alkuvaiheen nuoruuden into, uho ja luova hulluus tuottivat paljon värikkäämpää, tarttuvampaa ja säväyttävämpää musaa, ainakin minun makuuni.
Copyright ©1999-2019, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=9&t=223620