Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Khassera
Alue:Laulaminen
Aihe:Sormet kurkkuun
Aika:28.09.2014 14:10
Carvinen: Kuulin laulunopettajaltani verrattain karskin keinon opetella kurkunpään rentoutta. Homma on periaatteessa simppeli: jos pystyy työntämään sormenpäät kurkkuunsa ilman että yökkää, kurkku on rentona.
 
Kokeilin. En yökännyt. Jotakin äänessäkin tapahtui, mutten tosiaan tiedä ainakaan ennen huomista laulutuntia, että onko muutos toivottava. Kurkunpäässä tuntuu jotakin, mutten osaa sanoa, onko tuntemus hyvä vai paha. Erilainen kuitenkin.
 
Onko tällainen konsti teille muille tuttu ja mitä siitä on teille seurannut?

 
Jooh. Kielen painaminen, toisinsanoen, ei ehkä nimenomaan kurkkuun (takaseinään) sormien työntäminen. Kielen, ja sitä kautta kaulan ja muutkin lihat saa rennoksi painamalla sitä. Kun löytää "jäykän" kohdan, yrittää saada sen rennoksi. Kun saa sen rennoksi jatkaa matkaa alaspäin.
 
Miljoonan miljoona kertaa parempi ratkaisu on työntää sormia leuan alle digastrisiin lihaksiin ja vokalisoida samalla. Kun pystyt tuuttaamaan skaalat alhaalta ylös ja takasin ilman että leuan alla tapahtuu mitään on äänentuottomekanismi niin rento kuin sen tarvii olla.
 
Kieltä joutuu kuitenkin jännittämään sen verran että konsonantit saa artikuloitua, ja jos rentoutta ylikorostaa menee laulu tummaksi mongerrukseksi Mutta sekin voi tieten olla tavoite.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=37&t=224762