Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:tommiot
Alue:Kitarat: kitarakamat
Aihe:Vahvistimen biasointi
Aika:25.09.2014 13:36   (muokattu 25.09.2014 13:37)
uusiipe: Kaiuttimen herkkyys sekä tehollinen pinta-ala. 15w vahvistin 15" 102dB kaiuttimella soi kovempaa, kuin 100w vahvistin 10" 94dB kaiuttimella.
 
Toinen asia, mikä artikkelissa on hieman harjaanjohtavasti sanottu, oli että kylmä bias ei mahdollistaisi täyttä antotehoa ja että kuumalla biaksella antotehon voisi ylittää. Bias eli lepovirta ei juurikaan vaikuta siihen kuinka paljon watteja putkista saa ulos. Vahvistimen muuhun käyttäytymiseen sillä onkin suuri vaikutus.

 
Ei kai siinä puhuttu antotehosta vaan anoditehohäviöstä? Eihän DC-tehohäviö kuitenkaan liity mitenkään kaiuttimelle menevään signaaliin. Mä meinasin kans puuttua tähän, mut en sit oikein tienny miten muotoilla asiaa. Bias toki vaikuttaa siihen kuinka kuumaa signaalia putkelle pitää ajaa, sillä saturaation saavuttamiseksihan pääteputken ohjaushila pitää ajaa 0 volttiin (ja siitäkin päästään vielä yli), ja kylmemmäksi biasointi siirtää ohjaushilaa kauemmas nollasta. Kuitenkaan anoditehohäviö ei ole suoraan verrannollinen signaalin voimakkuuteen (esimerkiksi A-luokassa anoditehohäviö pienenee kun putkeen syötetään signaalia, ja AB-luokan pääte myös toimii riittävän pienillä signaaleilla A-luokassa).
 
Päätteen säröytyessä anoditehohäviö alkaa aina pienentyä, sillä signaalin toisessa ääripäässä anodin jännitehäviö on 0, ja toisessa taas virta on 0.
 
Se mikä artikkelissa oli hyvin esitetty oli se miten epäbalanssissa olevat pääteputket muutaman kymmenen tai sadan käyttötunnin jälkeen "tasoittuvat" tai "asettuvat". Meille usein markkinoidaan sovitettuja pareja ja nelikoita. Tosiasiassa päätemuuntaja eikä vaiheenkääntäjä(putki) ei ole koskaan täysin balanssissa. Se putki, tai putkipari, joka tekee enemmän töitä, kuluu aluksi nopeammin, kunnes erot tasoittuvat ja pitkä sopuisa yhteiselo alkaa. Lievä epäbalanssi on kitaravahvistimessa jopa toivottava ominaisuus harmoonisten kannalta, mikä artikkelissa erinomaisesti mainittiinkin.
 
Kuitenkin huomattava epäbalanssi aiheuttaa sen, että muuntajan läpi virtaa tasavirtaa, joka taas ei ole toivottava asia, kun push-pull -päätemuuntaja ei semmoista kovin paljoa kestä. Toki molemmille päätepuoliskoille erikseen säädettävällä biasilla tämä voidaan korjata, jolloin jäljelle jää sit sitä toista harmonista kerrannaista tuosta epäbalanssista johtuen.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=15&t=224705