Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Sergei Fallinen
Alue:Media ja viihde
Aihe:TOP-5 kirjailijat
Aika:19.09.2014 10:04
Tämän hetken fiiliksellä:
 
Fjodor Dostojevski
 
Perusteluja tullutkin jo. Kirjasuositus Karamazovin veljekset. Uskonnollinen tutkielma, murhamysteeri, oikeussalidraama ja vaikka mitä samoissa kansissa.
 

 
Yukio Mishima
 
Alun perin kiinnostuin miehestä ristiriitaisen persoonansa, elämäntarinansa ja samurai-itsemurhan vuoksi, mutta kirjalliset ansiot tekivät myös vaikutuksen heti ensimmäisestä lukemastani sivusta lähtien. Vaikken japanilaisista tiedäkään yhtään mitään niin jotenkin tuntuu, että sellainen tietty sielunmaailma kiteytyy loistavasti juurikin hänen teoksissaan. Niissä on kuitenkin yleensä myös se yhteiskunnallinen puolensa ja sikäli ne toimivat aina useammalla tasolla. Kirjasuositus Kultainen Temppeli. Henkilökohtainen ja yhteiskunnallinen kasvutarina nuoresta ylioppilaasta, jolle kuuluisa rakennus muodostuu pakkomielteeksi ja keinoksi käsitellä sisäisiä ristiriitoja.
 
Jose Saramago
 
Nämä ovat sellaisia kirjoja, joiden voi kuvitella kestävän aikaa. Jaaritteleva kirjoitustyyli kuivine viisasteluineen ja puujalkavitseineen tuo vaikutelman vanhasta jorisevasta vaarista, mutta toisaalta eikö inhimillinen viisaus ja sivistys paljolti ole juurikin sitä yhdentekevää jorinaa jonka keskeltä sitten timantit erottuvat kiiltäen. Silti tai ehkä siksi juuri näihin kirjoihin kätkeytyy valtava määrä sisältöä ja tuotantokin on hyvin laaja ja monipuolinen. Kirjasuositus Kertomus sokeista, jossa maailman valtaa sokeutta aiheuttava sairaus, joka tuhoaa hetkessä kaikki yhteiskunnalliset rakenteet. Ainoastaan yksi ihminen jää näkemään kaiken pahan, johon sokeasti toikkaroivat syyllistyvät selviytyäkseen.
 
Gunter Grass
 
Äärimmäisen mielikuvituksellista ja älykästä kirjallisuutta, etenkin vaikutuksen tekee Grassin taito väsätä kokonaisia pitkiä ja koskettavia romaaneja täysin arkisten ja banaalien aiheiden ympärille ja muodostaa niiden välille yhteyksiä, jotka vaikuttavat aluksi täysin päättömiltä, mutta jotka Grassin käsittelyn jälkeen muuttuvat täysin ilmeisiksi. Hyvin vaikea selittää. Esimerkiksi kirjasuositus Kissa ja Hiiri, jossa pätemisenhaluinen nuori Mahlke haluaa piilottaa valtavan aataminomenansa rautaristin taakse ja lähtee siksi sotimaan.
 
Julio Cortazar
 
Toinen vaihtoehto oli Jorge Luis Borges, joka lienee myös ainoa, jonka tuotantoon tämä argentiinalainen on mahdollista rinnastaa. Paikoitellen aivan käsittämättömän absurdia kirjallisuutta. Pääosin novellikirjailija, mutta kirjasuositus Ruutuhyppelyä on romaani nuorista tyhjää toimittavista älyköistä pariisissa ja argentiinassa. Jazz soi, mate virtaa, ja vaikka ei ole edes ruokaan rahaa, viisasteluun ja ylimielisyyteen löytyy aina hyvä syy.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=26&t=224513