Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:fox
Alue:Kitarat: kitarakamat
Aihe:Gibson ES355 ?
Aika:05.09.2014 11:49
GiovanniDiRondo:
Soittajat eivät ole kovin innostuneita olleet myöskään tuosta varitonesta. Gretscheissähän on samantyyppinen ratkaisu joissakin kitaroissa, mutta niissä on vain kaksi erilaista kapasitoria, eikä kuutta niin kuin Gibsonilla.

 
Gretscheissä tais olla vaan tonekonkan arvo vaihdettavissa kytkimellä, ellen väärin muista. Gibsonin Varitone perustuu siihen, että kytkimellä valitaan eri vastus-kondensaattoriyhdistelmiä, eli sellanen "perus" RC-passiivinen tonefiltteri. Myöhemmin (ihan tuotantoteknisistä syistä, ja koskapa moista pystyttiin valmistamaan) se ihan fyysinen vastuksen ja konkan juottaminen korvattiin sellasella Varitone-chipillä, eli valmiiksi tehty sininen mötikkä juoteltiin vaan kiertokytkimen jalkoihin..
Tuota eriarvoisten tonekondensaattorien kytkentää yhden tonekonkan sijasta on kyllä joissain muissakin kitaroissa hyödynnetty - itse asiassa Gibsonillakin oli aikasemmin sellanen "Decade switch" joka on Varitone "ilman vastuksia". Mulla on ollut vuosia sellanen pikku laatikko, jossa on eriarvoisia konkkia valittavissa kiertokytkimellä, ja aikoinaan pystyi sillä "asiakkaalle" valikoimaan sellasen mukavimman kuuloisen tonekonkan, kun tuon lootan pystyy hauenleuoilla laittamaan kitaran tonekonkan paikalle, ja nupista kääntelemällä suorittamaan "livenä" eri tonekonkkien vaikutuksen testausta.
Passiivielektroniikallahan voi vaan "poistaa, ei lisätä", ja myöhemmässä vaiheessahan noissa aktiivielektroniikkakitaroissa sitten tuli noita EQ-preamp -viritelmiä. Kyllähän niissäkin saattoi sitten olla mukana piirissä vaikka Varitone, otetaan vaikka nuo jenkkilän B.C.Richit..
Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=15&t=224409