Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Laulava Kylätohtori
Alue:Kitarat: kitarakamat
Aihe:Aihiosta satula.
Aika:23.08.2014 15:45
73nd3r: Tarttet mun mielestä vielä pakan rakotulkkeja. Ja kaikist paras olis vaikka harjoituskappalesatula ;)
Mutta:
 
Oletetaan, että sulla on valmiiksi uritettu satula ja jätetään urien paikan mittaus huomiotta.
 
Tsekkaa ihan ekaks sen aihion korkeus - jos siinä on paljon liikaa, kannattaa hioa ensin alapuolelta isoimmat pois. #180 paperi pöydälle ja hio sitä vasten. Varo ettei mee vinoksi ja jos menee niin yläE puoli saa olla viiksikarvan verran matalampi kuin alaE:n puoli.
Sitten laita se satula paikalleen, tippa liimaa muttei enempää.
 
Laita niitä rakotulkkeja pinoon otelaudalle nauhojen väliin niin, että pino on tasan saman korkuinen kuin nauha. Lisää tähän vielä 0,4 millin lehti. Teippaa satsi pakaksi ja laita se (kiinni kaulan takaa vaikka narulla) otelaudan päälle ihan satulan viereen.
Viilaa sitten otelaudan puolelta (uran pohja on korkein sillä puolella ja laskee hiukan virikoneen puolelle), ja lopeta uran viilaus heti kun viila ottaa kiinni rakotulkkiin - tai mieluiten yks veto ennen.
Taita hienoa vesihiomapaperia (vaikka #1000) kaksinkerroin ja pyyhkäse vielä sillä uran pohja sileeks. Jos paperi tuntuu veltolta niin tue sitä vaikka vanhan kielen pätkällä.
Nyt on aika hioa satulan yläpinnasta liika pois - paksut kielet sais olla noin puolikkaan uponneena uraan, ohkaset on ekalla kerralla kumminkin kokonaan urassa. Tee niistä rakotulkeista sopiva pino niin että saat piirrettyä mittaviivan, ja hio sillä #180 paperilla. Saa kiillottaa tonnisella mutta ei o pakko - käsityön jälki nääs.
 
Laita kielet paikalleen. Laita capo 3. nauhalle, ja mittaa rakotulkilla väli 1. nauhan yläpinnasta kielen alapintaan. AlaE:llä sais olla 0,25mm, yläE:llä 0,15 mm ja loput sit nätissä linjassa siinä välissä. Jos tarttee syventää jotain uraa, löysää kieli ja nosta se pois tieltä viereisen kielen uraan. Tsekkaa usein, kaikist paskint jos tässä vaiheessa vetää liian syvälle.
 
Tolla tavalla sulla on toimiva satula; ei pärise ekoilla nauhoilla mutta ei ole myöskään kovasti ylävireinen niillä. Hienosäätöä sitte kun kokemus karttuu.

 
Kiitos vinkeistä. Näiden avulla tajusin, että jos joskus mieleeni tulee ajatus satulan tekemisestä itse, niin unohdan sen ajatuksen välittömästi... :)
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=15&t=224224