Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:timppis
Alue:Elektroniikka ja soitinrakennus
Aihe:Mystinen sähköongelma Harley Benton Powerplantissa
Aika:01.08.2014 02:09   (muokattu 01.08.2014 02:16)
Maalenkkiongelma se on. Perussyy on HB:n powerin tekotapa, missä koko piirilevyn nollataso, ja näinollen DC-lähtöjen miinuskarvat on maadoitettu suojamaajohtoon. Tossa linkin kuvassa homma näkyykin, KEVI-johto on vedetty piirilevyyn, ja kotelo maadoittuu mitä ilmeisimmin piirilevyn kiinnitysruuvien kautta tuohon samaan johtoon.
 
http://www.uk-electronic.de/Download/PowerPlant_klein.jpg
 
Nyt kun muistetaan, että vahvistimen jakin miinuskarva on kytketty vahvistimen suojamaajohtoon, se lenkin kulku menee jotenkin seuraavasti:
 
Vahvistimen jakin miinus -> Vahvistimen suojamaa -> pistorasian suojamaa -> HB:n powerin suojamaa -> DC-lähtöjen miinus -> pedaali X miinus -> kitarapiuhan miinus -> vahvistimen jakin miinus ->...
 
Jos/kun sähköt otetaan molempiin värkkeihin samasta pistorasiasta, niin suojamaan potentiaali ko. pisteessä on tietysti sama. Mutta lenkkiin muodostuu kiertävä virtakomponentti ilman sitäkin, kun ilmassa heiluu aina jotain verkkotaajuisia ja/tai muita hajakenttiä, jotka ko. lenkin läpi kulkiessaan indusoivat siihen kiertävän virran.
 
Erotusmuuntaja viimeisen pedaalin ja vahvistimen välissä pitäisi poistaa tuo ongelma. Powerin pystynee myös modaamaan siten, että DC-lähtöjen miinus erotetaan suojamaasta, olkoonkin että siitä taitaa ainakin tässä tapauksessa tulla säädösten vastainen laite. Erityisen vaarallista siitä ei silloinkaan tule jos homman tekee oikein, ja siihen voi myös lisätä muita suojauksia (jotka eivät tee siitä kuitenkaan säädösten mukaista). Noin tein mun systeemissä olevalle Biyangin powerille, jossa siis oli sama ongelma.
 
Tulee myös huomata, että tällaisella yhden toisiokäämin powerilla maalenkit löytyy myös jokaisen pedaalin väliltä. Niistä ei pääse ko. laitteella eroon mitenkään. Mutta kokemuksen perusteella pedaalien välisten lenkkien ongelmat on häviävän pieniä tuohon vahvistinlenkkiin verrattuna.
 
Siihen miksi systeemisi nyt hurisee kun aiemmin ei hurissut, veikkaan syyksi sitä, että jotkut vahvistimet ovat yksinkertaisesti herkempiä hurisemaan ko. olosuhteissa, kuin jotkut toiset. Varmaksi en tätä tiedä, mut näin veikkaisin.
 
Lastinen: Mä en vaan kässää tota maalenkin syntyä nyt, kun on lyhyet kaapelivedot ja ne tulee samasta pistorasiasta. Olen kuitenkin tuotakin virtalähdettä efekteineen käyttänyt jo pitkään ja nyt on setupissa vain tuo "uusi" nuppi. Eikä muutenkaan ole mitenkään ennenkuulumaton setuppi, että käyttää HB:n powerplanttia (tai vastaavaa) efektien virransyötössä ilman ongelmia. Jotenkin musta tuntuu, että korjaan asiaa väärästä päästä, jos laitan erotusmuuntajia pedaalien jälkeen. Haluaisin tietää, mikä on se syy, miksi nyt hurisee ja miksi tavallisesti ei.
 
Backstagen mukaan tilanne olisi lähinnä tätä, vaikka syöttö on samasta rasiasta:
Copyright ©1999-2019, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=31&t=223934