Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:darknet777
Alue:Kitarat: soittaminen
Aihe:Kitaristin korva
Aika:26.05.2014 01:31   (muokattu 26.05.2014 01:58)
Vähän vanhahkoon aiheeseen ajatusta. Ihan liian vähän näyttökertoja tuolla videolla(388 tällä hetkellä).
http://www.youtube.com/watch?v=uUs0C-zRlI0
 
Ite olen tehnyt tuota aika paljon ja suosittelen ehdottomasti kokeilemaan. Aluksi paria säveltä ja ehkä asteikkoa, asteikon joka toista, joka kolmatta säveltä eli aina vain isompia hyppyjä/intervalleja. Josain vaiheessa, kun alkaa tuntumaan liian helpolta, niin laajentaa normi 7 sävelen asteikosta ihan ulos mitä sattuu ja hakee nimenomaan vaikeita ja erikoisia intervalleja. Mitä tiheemmin sävellaji vaihtuu, sitä vaikeempaa ja sikäli kehittävämpää.
 
Niinkun Mikko tossa sanoo, niin välillä voi olla ihan hyrähtelyä soiton mukana, mutta ehkä eniten kehittävää, kun perjaatteessa hyräilee ensin ja koittaa sitten otelaudalta löytää sen sävelen/intervallin. Kokeilee välillä vaikka yli oktaavin intervalleja ja ihan rauhassa miettii, mistä kyseinen sävel löytyy. Kiirettä ei kannata pitää.
 
Miten voi ehkäpä seurata kehittymistään ja tuoda kivaa jännäämistä kehiin..(?)
Lyhyesti: Hyräilet vaikeita erikoisia melodioita ja otelautakäden sormet liikkuu koko ajan ajatuksella mukana, mutta et soita säveliä ääneen vasta kun taas vaikka 15 hyräillyn sävelen jälkeen.
 
Pitkästi esimerkin kanssa: Soitat vaikka ny c-sävelen jostain kohtaa otelautaa. Sitten hyräilet esim. Cmaj9 arpeggion ja sun sormet liikkuu otelaudalla niinkuin soittaisit sen, mutta et anna kitarasta kuulua mitään eli ET pikkaa tai täppää otelautakädellä kuuluvasti. Sitten hyräilet vielä esim. siitä viimesimmästä d-sävelestä Dmaj7#5 arpeggion/soinnun ja sormet liikkuu taas hyräilyn aikana just soinnun sävelien mukaan. Kun olet nyt (toivottavasti) jäänyt hyräilyllä ja otelautakädellä c#-säveleen, soitat sen kitarasta ja kuulet onko sun hyräily mennyt nappiin. Jos hyräily ja ääni kitarasta kuulostaa eriltä, kokeile uudestaan :) Jos oma laulun ääniala ei riitä tuon esimerkin ambitukseen (matalimman ja korkeimman sävelen väliseen eroon/intervalliin, joka on tässä siis hitusen yli 2 oktaavia), voi tietty josain vaiheessa aina pudottaa oman hyräilyn oktaavia alemmas, ettei mene kiljumiseksi.
Jos tähän harjoitukseen haluaa vielä lisää asiaa, niin koitapa vielä hyräillessä laulaa aina senhetkisen sävelen nimi.
 
Herää ehkä ajatus, että laulamaanko tässä aletaan, mutta ideana mun mielestä kuitenkin korvakuulosoiton kehittäminen, intervallien tunnistaminen ja niiden soveltaminen käytäntöön ja miksei tässä laulaminenkin joiltain osin kehity. Ja tottakai kuten Kosonen videolla sanoo, näin on syntynyt parhaat soolot ;) Ylipäätään intervallien opetteleminen tavasta riippumatta ehdottomasti hyvä ja ainakin omalla kohdalla ollut älyttömän käytännöllinen juttu.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=38&t=222467