Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Chunga
Alue:Jazz
Aihe:Jazz for Dummies
Aika:22.05.2014 09:54
Itse noin kymmenen vuotta sitten olin aika lailla tismalleen samassa tilanteessa. Voisin kirjoittaa tähän pitkää tarinaa omasta kasvusta, mutta annan nopsaan muutaman selkeän ja helppotajuisen vinkin mallia "mitä tein ja mitä olisi pitänyt tehdä" :)
 
- kuuntele paljon jazzia, muitakin kuin kitaristeja. Toisin sanoen kehitä korvaasi. Tarkoituksena ei missään nimessä ole jättää rock-maailmaa pois, vaan lisätä yleistä tietoisuutta siihen, miten jazz-puolella toimitaan.
 
- treenaa kuulemasi innoittamana fraseerausta. Koita soittaa nyt jo osaamiasi juttuja, kuten Blues-skaalaa, duuriskaaloja, arpeggioita ym siten että fraseeraat ne "jatsina" svengaten. Tässä kohtaa yliampuminen ei ole väärin :) kiinnitä erityistä huomiota rytmiin! Tätä ei voi liikaa painottaa.
 
- soittakaa bändien kanssa jatsia. Teemoja, sooloja, nelosia, monttuja, kaikkea mitä kuulette ja keksitte kannattaa käyttää hyödyksi.
 
-äänitä itseäsi mahdollisimman paljon!
 
- kesälomalla on hyvä käydä kesäkursseilla. Suomijatsarit jakavat mielellään osaamistaan. Esimerkiksi sibisjazz-kurssilla, tai Imatra big Band -festareiden kurssilla pääsee varmasti tutustumaan maan eturivin tyyppeihin.
 
-olet yliopistossa, kuten meikäkin silloin joskus. Osaat varmasti ottaa haltuun esimerkiksi Mark levinen jazz-teoriakirjan avulla tässä musassa piilevän teoriapuolen.
 
-toinen tärkeä kirja on charlie Parker omnibook, josta (kuten kirjassakin sanotaan) ei kannata opetella kokonaisia sooloja, vaan pieniä pätkiä, likkejä - joita voi sitten viljellä omassa soitossaan.
 
- internet/YouTube on hyvä paikka, mutta pyri lähdekriittisyyteen siellä. Aina.
 
-jossain vaiheessa voi kokeilla siipiään nuotintamisessa. Jokin hyvä soolo tai juttu on mahdollista selvittää levyltä kuuntelemalla. Nykyteknologialla on myös helppoa hidastaa ja toistaa esimerkiksi tahti kerrallaan jotakin vaikeaselkoista sointua tai osiota. Pyri nuotinnoksissasi heti mahdollisimman tarkkaan työhön. Tästä on jatkossa hyötyä!
 
- tunnusta itsellesi että jatsin opiskelu on aikaa vievä prosessi. Älä yritä oppia kaikkea kerralla.
 
- omat mokani matkan varrella olivat seuraavat:
Kävin kyllä kursseilla(käyn edelleen), opiskelin fraseerausta ja tein nuotinnoksia, mutta en käyttänyt niitä oikeastaan mihinkään. Toisin sanoen opiskelin kielen rakennetta, lauseita ja sanoja - mutta kun tuli aika puhua, tuli ulos pelkkää muminaa... Toisin sanoen en ehkä vaatinut itseltäni tarpeeksi. Se oli helppoa perustella siten että "täähän on vaan harrastus tässä bilettämisen ja oikeiden asioiden(tm) opiskelun ohella...
Mutta siis. Eiköhän näillä selviä eteenpäin ja kysymyksiä kohdatessa mnet vastaa kyllä kun nöyrästi kysyy :)
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=55&t=223129