Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Sami_T
Alue:Livetoiminta
Aihe:Monitorilandian puoli
Aika:18.05.2014 00:44   (muokattu 18.05.2014 08:34)
On se vakiintunut käytäntö ja jos tota ei tee noin niin on Huono Ihminen (tm) =)
 
No ei nyt ihan noinkaan.
 
Kyllä se monitorilandia itsekin tulee laiteltua stage leftiin aina kun mahdollista. Koska näin tapana on. En osaa tosin itsekään sanoa miksi. Pienemmillä keikoilla se monitorilandia sitten laitetaan sinne minne se mahtuu. Valtaosa poppareista on niin rutinoituneita tohon stage leftiin että jos jollain isommalla keikalla monitorilandia onkin toisella puolella niin jos popparit haluaa vinkata sinne jotain niin homma menee sellaseks hassunnäköseksi pyörimiseksi kun ne pohtii että minne se meidän lavapään ukko on piiloutunu.
 
No, yhdessä tapahtumassa mitä ollaan hoidettu vuosittain piiiiiitkän aikaa monitorilandia on aina stage rightissa kun ei sitä minnekään muuallekaan saa. Yhtään hevosenpäätä en oo vielä sängystäni löytäny, pientä mutinaa oon kyllä kollegoilta kuullu.
 
Yhtenä selityksenä tälle sijoittelulle kahvipöytäkeskustelussa yksi kollega tarjoili sellasta että solisti on yleensä keskellä ja se "tärkeämpi" (whatever) tai ainoa kitaristi on sitten hyvin monessa bändissä jostain kumman syystä aina vasemmalla (stage rightin puolella). Tähän taas selityksenä tarjoiltiin sitä että rumpalin ja basistin välinen asia pelaa soittajille paremmin kun bassokamat on virveli/haitsupuolella. Missä ne melkein aina onkin paitsi jos on vasuri rumpali. Mä kyllä "ostan" teoriatasolla tän, rumpali on aina kääntyneenä sinne virveli/haitsu-osaston puolelle ja jos bassokamat on siellä niin onhan se parempi. Menee istumaan rumpalin jakkaralle ja soittelee jotain mitä nyt sattuu osaamaan yhdessä basistin kanssa niin tää asia kyllä aukeaa. Tällä hommalla ei oo pienissä paikoissa ihan hirveesti merkitystä (on kuitenkin) mutta sitten kun on rumpukiskaan etäisyyttä 3-6 (tai enemmän) metriä niin hommat on täysin eri tavalla ja toi on ihan peruskauraa pienilläkin kyläjuhlilla.
 
No, kuitenkin, yhtään isommilla nykybändeillä melkein kaikki vetää napit korvissa niin se on ihan sama missä ne kamat on. Treeniksellä useimmat vetää kuitenkin ihan luomuna, siellä toi sijoittelu on balanssin kannalta järkevä niin sama tehdään sitten keikoillakin vaikka sille ei mitään perustelua enää olekaan. Paitsi tää mihin tulen tässä seuraavassa:
 
Backliner ottaa sen stage rightin ymmärrettävistä syistä haltuun (jos se on mahdollista) kun sillä on lähes poikkeuksetta puuhaa aina eniten sen kitaristin kanssa. Niin sen ei tarvi hölkätä koko lavan läpi sen kitaristin luokse. Ulkkareilla sitä backline-teknikkoa ja sälää saattaa olla hyvinkin paljon kyydissä. Tätä myöten monitorilandia menee sitten luonnollisia polkujaan stage leftiin.
 
Omissa työnantajabändeissä (missä meillä on jostain syystä kaikissa itsestämme riippumattomista syistä monitoreja ja IEM:aa sekaisin) meillä on suht vaatimattomat vehkeet ja backliner ja lavapään ukko sopii molemmat yhdessä helposti kummalle puolelle lavaa vaan. Kuitenkin jos on varaa valita niin monitorimiksaaja suosii stage leftiä jo pelkästään siksi kun stage rightissa on aina ne popparin kitarakamat huutamassa korvan juuressa.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=50&t=223069