Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Paku837
Alue:Kitarat: kitarakamat
Aihe:Stäckin Kokoaminen ja Johdotus!
Aika:12.04.2014 21:30
azlag: No siis, noin lauantai-iltapäivällä ei oikein osaa hahmottaa että mistä on kyse, etenkään kun en ole professori, mutta en ole ihan varma että miksi siellä menisi kolme piuhaa kaiuttimien välillä. Alkoi kuitenkin kiinnostamaan niin josko joku ymmärtävä voisi valottaa asiaa?
 
Kaiuttimillahan on myös omat "herkkyytensä", toisista lähtee enemmän ääntä kuin toisista (yleensä jotain välillä 80-100dB). Eli pelkkä watteina merkitty teho ei kerro aina koko totuutta. Sen sijaan kytkennät, noh, silloin pitäisi olla suht yksioikoista jos kaapissa on pelkkä yksinkertainen, tällaisen maallikonkin ymmärrettävissä oleva jakki. Jos siellä sen sijaan on jakki vasta piirilevyn päässä ja kytkin pari, silloin pitää perehtyä tarkemmin sielunelämään ja sisäisiin juotoksiin.
 
Kuitenniin, perinteinen sarjaankytkentä; jakin plussasta kaiuttimen 1 plus-napaan. Kaiuttimen 1 plus-navasta kaiuttimen 2 miinus-napaan. Kaiuttimen 2 miinus-navasta jakin miinukseen. Tämä koskee siis 2-kaiuttimisia kaappeja ja tällöin impedanssi kaksinkertaistuu. Esim. 2x8ohm paketista tulee 16ohminen.
 
Perinteinen rinnankytkentä: kaiuttimien 1 ja 2 molemmista plusnavoista jakin plussaan. Molemmista miinusnavoista jakin miinukseen. Tällöin impedanssi puolittuu. Esmes 2x8ohm kaapista tulee 4ohminen.
 
Samalla logiikalla 4x12:set on useimmiten toteutettu (yksinkertaisimmillaan) siten, että 2kpl 8ohm kaiutinta on kytketty sarjaan (16ohm) ja sitten nämä kahden sarjat on kytketty rinnan (16ohm/2 = 8ohm).
 
Itse juuri muutama päivä sitten tilan säästämiseksi kasailin 4x12 kaappiin 3x12 kokoonpanon ylijäämäromppeista. Sattui olemaan 2kpl 8ohm ämyreitä (sarjaan) ja siihen sitten rinnalle 16ohm (yhteensä 8ohm). Mitä järkeä? No eipä juuri mitään mutta tulipahan tehtyä.
 
Yleismittarilla vastusta mittaamalla saat ainakin suuntaa antavat impedanssi-arvot. Jos antaa vaikkapa noin 3ohmia, luultavasti kyseessä 4ohmia. Jos antaa noin 6, luultavasti 8ohmia. Jne. Yleismittarilla mitattuna impedanssit aina vähän alakanttiin. Mutta, kokeile eri kombinaatioita. Äänenvoimakkuuteen uskoisin kaiuttimien itsensä vaikuttavan eniten, ei niinkään kytkentöjen (jos ne ovat edes sinnepäin). Jos toisessa kaapissa on parallel-kytkentä, ja molemmat kaapit 8ohm, yritä kytkeä toinen kaappi toiseen paralleliin. Mittaa ja jos tulee (alle) 4 ohmia niin sitten sulla on 2kpl 8 ohmin kaappia kytkettynä rinnan.

 
Jep Kaksi kaappia kytketty rinnan:mittarilla 3.6Ohm Eli se 4Ohmia.
Ja kiitokset teorioista/kaavoista!
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=15&t=222030