Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Sami_T
Alue:Livetoiminta
Aihe:X-Files: Mikistä ylimääräistä virtaa päivään
Aika:31.03.2014 04:09   (muokattu 31.03.2014 06:13)
Mitä tulee tohon kamojen roudaamiseen välissä pois niin toi on kyllä ärsyttävää hommaa. Mutta sitä tehdään mistä maksetaan. Monesti kuitenkin kun käy asiallisesti ja hyvässä hengessä juttelemassa niin pääsee helpommalla. Jos kaapelointi on jo lähtökohtaisesti tehty söpösti niin kerää vaan eturivistä kaikki kamppeet pois ja heittelee vähän moltonia takarivissä olevien asioiden päälle niin tollanen järjestely on monelle tilaajalle täysin ok.
 
Jos kamat tai sähköasiat on hajalla niin se voi ilmetä niin että koko ajan kun on huulet kiinni mikissä tai kitaristi pitää kitaran kielistä kiinni niin on vähän sellanen enemmän tai vähemmän jännä (=sähköinen) olo. Tossa tapauksessa tota hommaa selvitellään niin kauan että se ratkeaa, jos siinä sivussa jää keikka vetämättä niin se on sitten niin. Ymmärrettävistä syistä. Jos sähkökeskuksessa on vikavirtasuoja (niinkuin pitäis olla) niin tälläsessä tilanteessa se viheltää pelin poikki heti kättelyssä. No, käytännön elämässä noita vikavirtasuojia ei vaan aina ole vaikka pitäis olla.
 
Sitten on taas iso määrä keikkapaikkoja missä leijuu ilmassa syystä tai toisesta staattista sähköä. Yleensä kun katselee ympärilleen tälläisessä tapauksessa niin näkyy wanhaa kokolattiamattoa tai podestolavan tapauksessa sitä ihan halvinta harmaata messumattoa. Meet mikille niin tulee "turpaan", valomies koskee valopöytään ennen vetoa niin vähän tulee kynsille tai jotain vastaavaa. Se on staattista sähköä, siihen ei kuole mutta kivaa se ei ole. Yleensä käyn huuteleen laulumikkeihin "tsöh tsöh" ennen keikkaa varmistuakseni että kaikki toimii. Jos tossa yhteydessä tulee vähän ns. huulille niin mullahan ei oo mitään hätää mutta jotkut popparit on todella säikkyjä tolle ilmiölle. Sitä varten mulla on salkussa Shuren SM58:lle tarkoitettuja mustia tuulisuojia. Toi on sellainen yleispätevä tuote mikä viimeistään pienellä väkivallalla sopii melkein mihin laulumikkiin vaan.
 
http://www.shure.eu/products/accessories/a58ws
 
Problem solved. Ja sitten (taas) sitä kuuluisaa Kovaa Ajoa(tm).
 
---
 
Olin joskus ns. "talonmiehenä" yhdessä kippolassa missä oli ongelmana juuri tämä staattinen sähkö. Lavalla kun heilui vähän aikaa ja sen jälkeen koski ihan mihin tahansa metalliseen asiaan, oli se sitten mikrofonin grilli tai lavan kaide niin pahimmillaan ihan silmin näki sellasta sinistä kipinöintiä. Aivan sama oliko virrat päällä vai ei. Tota ihmeteltiin pitkään, usean sepän voimin ja hartaudella että miksi näin.
 
Kertaalleen käytiin rakennuksen kellarista nykimässä vähän isompaa kahvaa alas, siinä toimituksessa hävis sähköt koko baarista (mikä oli tavoite) ja samalla vähän muualtakin (mikä ei ollu tavoite) ja tästä toimituksesta saatiinkin sitten palautetta ihan sillai riittävästi ja taas pääsi tutustumaan uusiin ihmisiin. Kuitenkin, samalla tavalla räpsi siellä pimeässä kynsille edelleen.

Kippola siitä oli ja meni. Joskus vuosi tai kaks noiden aikojen jälkeen yksi tota baaria rakentamassa ollut tyyppi valaisi mua että ton mestan puinen lava oli lakattu ensinnäkin jollain vähän kyseenalaisella aineella ja toisekseen lavan alle oli laitettu rakennusvaiheessa jotain höyrysulkumuovia(?) (tai jotain sinnepäin). Hyvässä tarkoituksessa siis, jos siihen lavalle kippaa juomaa ja se jostain syystä menee lavapinnasta läpi niin siellä on ekana se muovi vastassa. Tyyppi kuitenkin tiesi kertoa että toi nimenomainen tuote myös aiheuttaa sen että joka paikasta tulee "kynsille". Tästä syystä toi ko. muovi oli sittemmin maahantuojan valikoimista poistettu. En tiedä pitäiskö uskoa vai ei, mutta itse kun siellä tuli heiluttua yli vuoden päivät niin jostain se käsittämätön staattinen sähkö aiheutui.
Copyright ©1999-2019, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=50&t=222436