Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:LesPaul70
Alue:Klassinen
Aihe:Suurpää ja Mozart KV 488
Aika:04.03.2014 12:03   (muokattu 04.03.2014 12:08)
Esitysten / levytysten arviointi ei ole mikään kovin eksakti tiede. Toki selvät tekniset virheet ja partituurin vastaiset toteutukset on helppo blokata, mutta mitä enemmän mennään tulkinnan puolelle, sitä enemmän myös arviot alkavat heijastella arvostelijan makua pikemmin kuin arvostelun kohteen ansioita. Huonoimmillaan arvostelu on kuin mielipidekirjoitus, jolla vain yritetään saada muutkin vakuuttuneeksi omasta näkemyksestä. Hyviä ja hyödyllisiäkin arvosteluja on, kun arvostelijalla on sekä riittävästi asiantuntemusta että kyky arvioida esitys/levytys objektiivisemmin kuin omasta putkinäöstään. Täysin objektiivisia ja puhtaan informatiivisia arviot eivät tietenkään koskaan voi olla, tai ne olisivat todella tylsää luettavaa tyyliin "Barenboim soitti II osan aikaan sejase. Kolmannessa tahdissa toinen isku oli 0,04 sekuntia myöhässä..."
Tämän päivän trendinä tuntuu kuitenkin olevan se toinen ääripää. Esim. Hesarissa vanhan koulukunnan aidosti asiaan perehtyneiden ja sitä ymmärtävien kirjoittajien rinnalle/tilalle on nousemassa nuoremman sukupolven mutu-hössöttäjiä, joiden asiantuntemus arvosteltavasta teoksesta jää wikipedia-tasolle. Jos edes sillekään.
 
Suurpään kirjoitusta tai mainittua Barenboimin levytystä en tunne. Jos Barenboimista jotain sanoisin, niin - ihan puhtaasti henkilökohtaisena mielipiteenä - yleisesti Barenboim käskyttää flyygeliä mielestäni huomattavasti paremmin kuin orkesteria. Pianistina hän on kuitenkin mielestäni tulkitsijana enintään keskinkertainen ja tekniikkapuolella helisemässä, kun tulee jotain vähän haastavampaa. Mutta tämä oli nimenomaan mielipide, ei objektiivinen asiantuntija-arvio.
 
Edit. Niin, oleellinen loppupointti jäi puuttumaan.
Tärkeintä on, että tietää, mistä itse tykkää. En minä ainakaan valitse suosikkilevytyksiäni kenenkään muun arvioiden mukaan - jos ne parhaaksi ränkätyt levytykset yksinkertaisesti jättävät minut kylmäksi.
 
Kyllä jokaisen omat korvat ovat aina se paras mittapuu sille, mikä on itselle paras levytys.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=9&t=222012