Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:djtremolo
Alue:Studiotyöskentely
Aihe:ZOOM H2n ja linnunääni ?
Aika:02.03.2014 14:43   (muokattu 02.03.2014 14:52)
Uusimmassa Riffissä oli ihan hyvä juttu just tästä, eli "miten kaukaa mikki kuulee". Siinä oli aika hyvin selostettu teoria, mutta lyhennettynä: joko pitää päästä lähelle äänilähdettä tai sitten käyttää tosi kapeaa haulikkomikkiä tai joissain tapauksissa satelliittilautasen näköistä heijastinta, jolla suuntakuvion saa tähdättyä. Linnunlauluun tuo vois toimia, koska siinä ollaan aika korkeilla taajuuksilla.
 
Ulkoilmoissa heijastumat maasta tai muualta ei ehkä niinkään haittaa, mutta siellä taas vaivaa yleensä jonkunlainen tuuli, jonka vaimentamiseen on sitten monenlaista tuulisuojaa.
 
Näitä konsteja yhdistelemällä vois saada jotain aikaiseksi. Zoomin omilla mikeillä ei ihan kuuhun pääse valitettavasti.
 
E: kun nyt plugareista oli puhe, niin gatella ei tee tässä tapauksessa mitään. Se vaan katkaisee äänen silloin kun lintu ei laula, ja tämän saa kyllä toteutettua erityisesti niillä gateilla, joissa on säädettävä key filter. Se on vaan pahan kuuloista, kun linnun laulaessa myös kohina hyökkää esiin.
 
Parempi vaihtis olisi käyttää jotain denoise filteriä, jolle annetaan näytteeksi kohta, jossa on pelkkää metsän ja laitteiston kohinaa. Tätä kohinaa sitten yritetään vähentää niin, että hyötysignaali tulee paremmin esille. Niissä vaan tulee yleensä mukaan kaikenlaista häiriöääntä, joten sekään ei välttämättä auta, ainakaan jos linnunlaulu pitää saada toistettua yksinään. Jos sen saa upotettua esimerkiksi musiikin alle, niin sit vähän huonompikin lopputulos voi kelvata.
 
Yksi esimerkki tämmöisestä plugarista: http://www.voxengo.com/product/redunoise/
 
Kannattaa kuitenkin muistaa, että taustakohinaa ei kannata edes yrittää saada ihan nollaan, koska korva tykkää tasaisesta kohinasta enemmän kuin pätkivästä.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=16&t=221991