Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Carvinen
Alue:Musiikin teoria ja säveltäminen
Aihe:Kokemuksia pianomusiikin säveltämisestä
Aika:27.02.2014 18:53
Periaatteessa sävellys voi lähteä mistä tahansa musiikillisesta ideasta. Se voi olla melodianpätkä, kiinnostava sointuyhdistelmä, rytmikuvio, soundi tai sointiväri. Pienen melodianpätkän kirjoittaminen ja soinnuttaminen on hyvä alku. Sen perusteellakin jo saa popkappaleen aikaiseksi.
 
Säveltämisessä - oman vähäisen kokemukseni mukaan - on kyse kahden hiukan ristiriitaisen näkökulman soveltamisesta. Jonkin kuvion, koukeron tai rytkytyksen pitää säilyä samana tai muuntua vain hitaasti, jotta sävellyksellä on jokin kantava idea, joka pitää sen koossa. Toisaalta saman toistaminen lukuisia kertoja on pahuksen tylsää säveltäjälle, esittäjälle ja kuulijalle. Jotakin uutta pitää kehkeytyä jatkuvasti ja teoksessa pitäisi olla myös kontrasteja. Toisaalta, juuri toisto on yksi tehokeino ja populaarimusiikissa jopa valitettavan tavallinen. Kaikki jankataan neljä tai kahdeksan kertaa, ja sitten esitetään B-osa, jota myös jankataan. Vastakohtainen esimerkki on tietenkin musiikki, jossa mikään ei toistu ja jonka sävelkieli on niin vieras, ettei kuulija saa siitä mitään. Modernistinen "kissankiusausmusiikki" on esimerkki tästä. Tausta-ajatukset voivat olla Heinisen tyyliin hienosti ajateltu, mutta ehkä teoksen ideat pystyy ymmärtämään vain se promille (tms.) väestöstä, jolla on absoluuttinen sävelkorva.
 
Hyvä idea yksin ei tee sävellystä. Kovakaan raataminen materiaalin kanssa ei tee ainakaan hyvää sävellystä. Pituus ja erilaiset peräkkäiset osat a la Dream Theater tekevät biisejä, mutta erilaisten osien vyöryttäminen 15 minuuttia ei ole kuin musiikillisten ajatusten kavalkadi. Vaikka niiden ideoiden joukossa olisi todellisia kultahippuja, ne voivat menettää merkityksensä kaiken keskellä.
 
Pirullista, eikö? Simppeli sointukulku jossa on jotakin epätavallista, persoonallinen melodia (siis hyppyjä asteikkokulun joukossa) ja hyvä teksti tekevät todennäköisesti kohtalaisen biisin. Satsiaineiden opiskelijat joutuvat sitten hiertämään fuugiaan puristaakseen lyhyestä melodiasta irti sen harmoniset mahdollisuudet. Minuutin pätkää säveltää tunnin, päivän tai kaksi... Sinfonikot ovat sitten jo oma rotunsa. Rutinoinut säveltelijä tekee sinfoniaa kauan, rutinoitumaton hukkunee mahdollisuuksien määrään. Ja koko ajan pitäisi kaikesta huolimatta muistaa, että musiikkia sävelletään ihmisille heidän ilokseen. Sellaiseksi ei lasketa Heinistä, Heiniötä, Rautavaaraa, Linjaman sukua, ym., Heikinheimo-vainaata, muita kriitikoita, konsan opettajaa, Sibiksen proffaa tai omaa puolisoa.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=39&t=221027