Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:markkuliini
Alue:Rummut: rumpukamat
Aihe:Bassorummun mikitys ehjällä resokalvolla..
Aika:16.02.2014 14:23   (muokattu 16.02.2014 19:00)
Voi se jossain harvoissa tapauksissa onnistua, mutta valmistaudu pitkiin sound checkeihin, lavalla erittäin helposti kiertäviin bassotaajuuksiin ja pitkääääään PA:ssa soivaan bassarisoundiin (ellette onnistu geittaamaan, jolloin ehjä reso tavallaan menettää vähän merkityksensä). Kuskin paikalle ehjällä resolla souni on usein hunajainen, ja onkin harmi ettei siitä kohdalta voi bassaria helposti mikittää. Sitten kun taas siirtää korvat sinne kalvojen kohdalle, etenkin resopuolelle, jonkun muun soittaessa, huomaa sen mitä mikit kuulevat. Todella pitkään soivaa bassoääntä ilman vahvaa atakkia, ja soundissa on pahimmillaan tunnistettava nuotti, joka tunkee helposti bassokitaran tontille.
 
Resokalvon reiän funktiohan ei ole pelkästään lyhentää sointia, vaan antaa mikille mahdollisuus päästä lähelle äänilähdettä eli lyöntikalvoa ja samalla rummun runko ja kalvot tarjoavat äänieristystä muista mataista äänilähteistä, etenkin bassokitarasta. Tuo lyöntikalvon erikseen auttaa atakin kanssa, mutta se ei poista kierto-ongelmaa.
 
Tuo ehjällä resolla mikitettynä keikkailu voi parhaimmillaan toimia, vähän musagenrestä riippuen, mutta tosi haastavaa se on. Vaatii todella hyvän äänimiehen, aikaa sound checkeihin ja mielellään jo valmiiksi hieman dempatun lähtösoundin. Silloin voi toimia helpommin jos bassarisoundin on tarkoituksena tulla pääsääntöisesti akustisesti ja PA:sta sitä vain hieman vahvistetaan.
 
Mun kokemus on se että ehjä resokalvo mikitystilateessa (etenkin kun kyseessä on iso bassari) pitää vain yhden ihmisen tyytyväisempänä, ja se on se jääräpäinen rumpali. Kaikki muut saavat maksaa siitä, äänimies, bändikaverit ja yleisö.
 
Jazzissa ja jossain roots-tyyleissä homma voi olla ihan eri, kun haetaan pyöreätä soundia jota ei tarvi laittaa erityisen lujalle.
 
Joka tapauksessa, lycka till! :)
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=30&t=221766