Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Groke
Alue:Kitarat: kitarakamat
Aihe:8-kielisen routtaaminen kitara- sekä bassovahvistimeen.
Aika:10.01.2014 18:02
Exhausted: Kieliä vaan ei pysty jakamaan pelkkien taajuuksien perusteella
 
Silloin kielet/otelauta on mahdollista jakaa monellakin eri tavalla, kun asentaa kitaraansa aivan tallan viereen erikoismikin, joka tunnistaa luotettavasti yksittäisten kielien signaalit. Jotka siis tällöin pystytään käsittelemään täysin kielikohtaisesti.
Tosin taitavat kaikki edelleen olla 6-kielisille kitaroille suunniteltuja? Vaan eipä se kait kummoinen juttu olisi, no ainakaan langattoman lähettimen tapauksessa, päivittää MIDI-mikki 7- tai 8-kanavaiseksi. Mutta kenties niin ei kuitenkaan ole vielä tehty?
 
Perinteinen kitaramikki sen sijaan tuottaa aina monosignaalia. Jolloin on tosiaan kikkailtava vain monosignaalin sisältämien taajuuksien kanssa. Kyllähän niitä sieltä löytyy, mutta ei kuitenkaan voida olla varmoja siitä, että miltä kieleltä joku tietty taajuus on peräisin.
 
Em. erikoismikillä siis voidaan lähettää yksittäisten kielten signaalit täysin erillisinä erikoiskaapelia pitkin, vaikkapa lattialla majailevaan kitarasyntikkaan (Rolandin ratkaisu). Tai langattomasti suoraan läppäriin (Fishman TriplePlay).
Tällöin suoraan yksittäisten signaalien taajuuksista voidaan helposti päätellä, että mitkä kaikki kielet soivat ja miltä nauhalta ne soivat. Molemmissa tapauksissa kitaran alkuperäiset mikit, säätimet ja liittimet jäävät ennalleen. Alla kaksi tietämääni, joskaan ei käyttämääni härpäkettä:
* http://www.fishman.com/tripleplay
* http://www.roland.com/products/en/GR-55/
 

 
Yksi vaihtoehto on se, että yksi instrumentti soitetaan joko kokonaan tai osittain etukäteen valmiiksi, tyyliin Van Halen. Ja toinen instrumentti sitten soitetaan täysin livenä. Tosin jos se etukäteen soitettu instrumentti on joka biisissä jatkuvasti esillä, niin eipä siinä paljon pelivaraa jää viime hetken muutoksille tai kovin suurille improvisaatioille.
Etuna puolestaan on se, ettei tarvitse neljää kättä, kuten vaikkapa kitaran ja basson yhtäaikaisessa soittamisessa saattaa hiemankin vaativammissa kohdissa äkkiä käydä... :-p
 

 

 
Exhausted: kyllä ylä-e:n napauttamisestakin tulee matalia taajuuksia, soinnuista puhumattakaan.
 
Ylä-e:n, eli E4:n kun avoimena soittaa, on perustaajuus tällöin standardivireessä ~330 Hz. Ja oktaavin ylempää, eli 12. nauhalta tuplataajuus, eli ~660 Hz jne.
Siinä samalla syntyy aina myös keskenään erivoimakkuuksisia monikertoja, eli niitä harmonisia ylä-ääniä. Joita saa huiluääninä erikseenkin kuunneltua esim. 12. nauhalta (vapaa kieli + oktaavi) ja 5. nauhalta (vapaa kieli + 2 oktaavia). Mutta vapaata kieltä (N.H.) tai painettua nuottia (A.H.) alempia taajuuksia ei ainakaan huiluäänillä saa aikaiseksi.
 
Empä kyllä ole tähän asiaan tarkemmin perehtynyt, joten en siksi myöskään ala mitään tässä julistamaan tai vänkäämään. Olempahan vain jostain syystä ymmärtänyt tuon asian niin, että kulloistakin perustaajuutta matalampia taajuuksia ei samalla syntyisi.
Elleivät sitten sormet kopistele otelautaa, osu muihin kieliin tms. Mutta jos olen ymmärtänyt asian osittain väärin, olisi kiva oppia uutta vaikkapa jonkun linkin tai sopivan hakusanan avulla.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=15&t=221103