Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:McLeach
Alue:Kitarat: soittaminen
Aihe:Ajatteletko, mitä soitat, vai soitatko, mitä ajattelet?
Aika:26.12.2013 01:43   (muokattu 26.12.2013 01:46)
Usein olen huomannut että oma pää toimii parhaiten silloin kun biisiä rupee ensimmäistä kertaa hahmottelemaan. Melodiat tulevat vain eikä niitä seuraava päivänä muista edes miettineen tai hioneen. Sitten taas kun menee reenikselle niin se improvisointi on tosiian sitä vanhan kierrätämistä. Millään ei saa mitään mielenkiintosta aikaseksi mutta himassa kynän ääressä saattaakin syntyä tuosta vaan ihan miettimättä ne parhaat jutut. Tästä syystä välillä onkin liian ahdistavaa alkaa uusia biisejä tekemään kun tietää niiden syntymisen järjettömyyden kaikessa yksinkertaisuudessaan.
 
Järjen juoksun lisäksi olen huomannut omien saundien ja mieltymysten keskuudessa tosi paljon eroja kun vertaa sävellystilannetta ja reeneissä "säveltämistä". Vaikka sitä himassa yksin vaan akkaria hakkaa niin tuntuu että saman tien saa päähän sen oikean sovituksen ja saundit. Periaatteessa saa lyötyä lukkoon biisin luonteen alitajuntaisesti. Reeneissä taas kaikesta tulee samaa mössöä niin saundeiltaan kuin rakenteeltaankin. Ja niihin ei tee sitten mieli edes palata siellä himassa akkarin ääressä. Improvisoinnin puolesta kyllä aina puhun (ja soitan) mutta se kuinka paljon siinä on luovuutta ja spontaanisuutta on valitettavasti ihan eri asia. Ihan täysin uusien melodioiden keksiminen livenä ei varmastikaan ole sitä ideaaleinta improvisointia, varsinkin jos ihan populäärimusiikista puhutaan. Mutta olisihan se siistiä jos saisi joskus ihan tuulesta temmattua johonkin tuttuun biisin luonteeltaan täysin uudenlaisen soolon.
 
Mutta hyhyesti vastattuna kysymykseen soitan selkärangasta ja lihasmuistista varmaan 95 prosenttisesti. 5 prosenttia minusta yrittää soittaa mitä ajattelen ja ajatella hyviä juttuja.
Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=38&t=220392