Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Jorgen
Alue:Kitarat: soittaminen
Aihe:Tekniikan (uudelleen)opetteleminen vanhemmalla iällä.
Aika:21.12.2013 13:21
Hieno aihe!
 
Itse olen kanssa vasta 30. ikävuoden jälkeen aktivoitunut uudelleen soittohommissa, oma tausta on ketjun aloittajan kanssa melko yhtenevän kuuloinen. 14-v. 1. kitara, muutama tunti soinnuista ja komppaamisesta alle ja sen jälkeen itseopiskellen (pääasiassa metallia) fiilispohjalta korvakuulolta/tabeista ja pääasiassa kotioloissa ja tietysti muiden kanssa soittoa vältellen. Soittohommat muutamien vuosien sykleissä, enkä koskaan ole "treenannut" erityisesti skaaloja/tekniikkaa/metronomin kanssa tai tehnyt omaa musiikkia.
 
Nyt reilu vuoden on aktiivisemmin kuin koskaan tullut soiteltua ja jopa päästyä muiden ihmisten harmiksi musiikkiopistoon kehittämään soittoa. Omalle soitolle tuntuu kehittävältä alla listatut asiat:
 
- säännöllinen lyhytkestoinen treenaus, ehkä 45 min - 1 h/vrk. Aikaisemmin vedin ehkä 1-2 krt viikossa 3-4 h session. Tuo lyhyt treeni on helpompi käytännössäkin toteuttaa perheen&muiden häiritsevien tekijöiden vuoksi. ;)
 
- soiton säännöllinen nauhoitus ja omien taustanauhojen tekeminen sooloilun taustalle. Aikaisemmin rämpyttelin pääasiassa levyjen mukana ja se oikea liidiraita piilotteli paljon omia virheitä soitosta - tän huomas todella masentavasti kun nauhoitti sen oman soittoraidan. :P Omien biisien tekeminen ja nauhoittelu.
 
- uusien biisien opettelu ja jo opittujen soittamisen välttäminen. Ennen soittelin 95 % ajasta vanhoja tuttuja sujuvasti meneviä ralleja ja täysin vastoin ennakko-odotuksia en oppinut soittamaan mitään uusia juttuja...
 
- eri tekniikoiden opettelu - esim. maaninen tapping-treeni tuntuu tukevan hyvin paljon legatoja ja sweeppausta
 
- kitaratunnit (tavoitteet ja esimerkki)
 
- kitaroiden haaliminen on loistava inspiraation lähde!
 
- basson soitto (rytminen lähestyminen, voimaa otelautakäteen), akustisen rämppääminen (voimaa otelautakäteen, soiton puhtaus)
 
Varmaankin itsestäänselvyyksiä ja tuttuja pointteja täältä foorumilta noi kaikki. Tulipahan listattua! :)
 
Soittoa aloittaessa teini-iässä luulin ettei koskaan voi tosiaan nopeaksi tiluspedeksi kehittyä, sittemin medisiinarina on tullut aiheeseen hieman tutustuttua: motorinen hermosto adaptoituu aikuisiällä hieman hitaammin (mutta kehittyy/oppii kuitenkin! :) ). Toisaalta tätä voi kompensoida ainakin treenamalla rakenteellisesti, säännöllisesti ja tn. fiksummin kuin junnuna. Esim. jos treenaan jotain uutta nopeaa sooloa/biisiä tai uutta soittotekniikkaa, huomaan sen olevan säännöllisellä työllä tyydyttävässä soittokunnossa aikaisintaan 2-3 viikon viiveellä.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=38&t=220829