Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Jaava
Alue:Aloittelijat
Aihe:Subwoofer
Aika:01.12.2013 23:41   (muokattu 02.12.2013 00:04)
Öömmm... hanki subwoofer, jos sellaista tarvitset. Miksi muuten hankkia sitä?
Subwoofer tyypillisesti toistaa alle 100Hz ääniä. Suurin osa toistoalueesta on sitä, missä ääni enemmän tuntuu kuin kuuluu. Tarpeellinen lähinnä basson ja rumpujen toistossa sekä elokuvien katselussa. Isommat pa-ratkaisut sisältävät käytännössä aina subwooferin, koska se a) parantaa juurikin niiden alataajuuksia sisältävien soittimien toistoa ja b) säästää niitä yläpääkaiuttimia, kun niiden ei tarvitse enää yrittää toistaa sitä alinta alapäätä, mitä ne ei kuitenkaan kunnolla toista.
 
Edit: niinjuu, lauluun se ei käytännössä vaikuta mitenkään, ellei laulaja ole joku ultrabassoääni, jonka äänen bassotaajuuksia vielä tarkoituksella lisätään. Ihmisen äänessä niitä alataajuuksia ei yksinkertaisesti juurikaan ole.
 
Kytkentätapa riippuu laitteistosta. Kotiteatterisysteemeissä tms. on tavanomaisesti jakosuotimet ja erillinen lähtö subbarille siinä viritinvahvarissa. Muissa tapauksissa (esim aktiivinen pa) on tavanomaista, että subbari sisältää jakosuotimen ja lähdöt yläpäille, jolloin siis signaali kytketään sisään subiin ja subista sitten muihin kaiuttimiin. Passiivisten pa-kaiuttimien kanssa on yleensä jonkinlainen erillinen jakosuodin ja vahvistimet erikseen subille ja yläpäille.
 
Sun tapauksessa mä en keksi mitä sä tekisit subwooferilla, ellet sitten ole kokenut, että taustoista puuttuu jytinää. Teoriassa sä voit kuitenkin ostaa aktiivisubwooferin ja kytkeä sen aux-lähtöön tuossa mikserissä.
 

 
Edit: kun tää nyt on aloittelijat-palsta niin tehdään vielä varmistussanasto:
 
jakosuodin: laite, joka jakaa signaalin jonkun taajuuden mukaan kahtia. Esimerkiksi monien subbareiden tapauksessa subbarille jaetaan kaikki alle 80Hz ja yläpäille kaikki yli 80Hz.
 
Aktiivinen/passiivinen kaiutin: Lyhyesti, aktiivinen sisältää vahvistimen, passiivinen ei. Sun kaiuttimet on passiiviset ja vahvari on siinä mikserihärvelissä.
Copyright ©1999-2019, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=11&t=220509