Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Laulava Kylätohtori
Alue:Kitarat: soittaminen
Aihe:Ajatteletko, mitä soitat, vai soitatko, mitä ajattelet?
Aika:24.11.2013 21:58   (muokattu 24.11.2013 21:58)
Mitenkäs muilla? Itse ajattelen aika paljon, mitä soitan, mutta jos on fiilis päällä ja oikein innostuu, niin saatta käydä niin, että soittaa, mitä ajattelee. Se on mielestäni parasta, jos siinä onnistuu ja näkisin, että suuret kitaristit soittavat jatkuvasti, mitä he ajattelevat, eli:
 
Selvennetään nyt vähän..
 
Ajattelet, mitä soitat = päässäsi ei varsinaisesti ole "suurta suunnitelmaa", "punaista lankaa" tai "suurta ideaa", vaan ennemminkin soitat niitä tuttuja juttuja, joiden tiedät kuulostavan hyvältä ja toimivan. Soitossa (soolossa) ei kuitenkaan ole mitään pidempää valmiiksi päässä kehiteltyä juttua, mikä saavuttaa draaman kaaren riittävästi jännytyttyä kliimaksinsa. Kun ajattelee, mitä soittaa, niin soitto on helposti vähän teknistä, ajatuksetonta ja/tai "tyhjää tilutusta". Toki tässäkin nyt tietää, miltä ne tutut jutut kuulostavat jo ennen kuin ne soittaa, mutta niitä juttuja ei ole niin pitkälle ajateltu ennakkoon. Vähän siis sellaista rutiinisoittoa. Soitossa saattaa olla kiireentuntua, joka ilmenee turhina tilutuksina, eikä nuotit saa soida riittävän kauaa.
 
Soitat, mitä ajattelet = Ei turhia "täytenuotteja", vaan soitto on tarkemmin ajateltu ennakkoon. Ei mitään ylimääräistä "tuttua tilutusta", vaan päässä on melodia/ajatus/idea, joka saattaa olla pidempikin juttu, ja sitten soitat sen kitaralla ilman mitään ylimääräistä. Tässä kohtaa soitto saattaa olla rauhallisempaa, hitaampaa, nuotit soi itsevarmasti pidempään, ei ole kiirettä ja parhaimmillaan mennään jopa hetkittäin mukavuusalueen ulkopuolelle. Parhaimmillaan tulee sellaista out-of-the-box-soittoa.
 
Ja kyse on nyt siis vain improvisoinnista ja enemmänkin soolojen improvisoinnista. Mietin vaan, kun olen niin laiska opettelemaan mitään ulkoa ja soittelen käytännössä kaikki soolot improvisaationa. Oma soitto on liikaa kiinni "fiiliksestä". Jos ei lähde, niin soitto on rutiinia ja ajattelen, mitä soitan. Hyvänä päivänä päinvastoin. Pitäisi keksiä jotain keinoja kehittää itseä niin, että soitto olisi aina ns. soitan, mitä ajattelen -osastoa..
 
Olikos tässä nyt edes mitään tolkkua? Ymmärsittekö, mitä ajan takaa?
Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=38&t=220392