Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:-Q-
Alue:Yleistä keskustelua musiikista
Aihe:Asiaa tabulatuurien tekemisestä ja laillisuudesta
Aika:11.11.2013 23:01
varakeef: Nuottikuva on kylläkin teoksen kappale. Tabulatuuri on nuottikuva sekin. Tabulatuurin julkaisu ei ole luvallista ilman tekijänoikeuden haltijan lupaa.
 
Tämäpäs onkin mielenkiintoista pohdintaa lupien ja oikeuksien rajoista. Tai oikeastaan rajanvedon mahdottomuudesta. Nuottien ja tabien merkittävin ero lienee se että nuoteista kappaleen voi oikeasti soittaa kun mukana tulee nuottien aika-arvot ja rytmi, mutta pelkillä tabeilla tuntemattoman biisin soittaminen ei oikein onnistu. Mahtaako siis tabit vertautua suoraan nuotteihin?
 
Aloin pohtimaan erilaisia tapoja "nuotittaa" biisejä niin että yhteys alkuperäiseen ja luvantarvitsemiseen on vähintäänkin häilyvä. Esimerkiksi tabit joissa on säännöllinen virhe jonkin sävelen tai kielen kohdalla ja korjausavain on annettu erikseen. Tai video ilman ääntä josta näkee selvästi soitetut sävelet, oikeassa rytmissä jos laittaa kappaleen soimaan samaan aikaan. Tai sointuotteet stillikuvina jotka koottu videoksi ja vaihtuvat taas oikeassa rytmissä. Tai tabien numerot korvattuna väreillä aallonpituuden mukaan järjestyksessä niin että oikea nauha on helppo päätellä mutta ei varsinaisesti kerrottuna missään.
 
Tabien luvanvaraisuudesta en tiedä faktaa mutta käytönnössä niitä on kyllä ollut ihan näkyvästi jaossa koko WWW:n julkisen historia ajan. Jos asia vaivaisi asianomaisia, voisi kuvitella että isoimmat tabisivut olisi pantu nurin ja jako siirtynyt vähintäänkin katseilta piiloon kuten muukin tekijänoikeuksien alainen materiaali.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=1&t=220133