Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Groke
Alue:Kitarat: kitarakamat
Aihe:Kaapeleista
Aika:18.09.2013 12:54   (muokattu 18.09.2013 13:35)
korvaoo: kultaus on ihan kivannäköinen, mutta melkoisen merkityksetön instrumenttikaapeleissa...
 
Tosiaan, yleisesti ottaen kultaus ei kitarapiuhoissa ole mitenkään olennainen juttu. Empä muista edes koskaan nähneeni kullattua kitarapiuhaa... Sillä eiväthän ne liittimet koskaan puhdasta kuparia tms. todella nopeasti hapettuvaa matskua kuitenkaan ole.
EDIT: kele, eikun onhan mulla itse asiassa Planet Wawesin piuhat, joissa on kullatut liittimet. En vain heti muistanut. Mutta ei se mikään välttämättömyys siis ole. Plussaa toki. :-p
 
Pienet hapettumat kuluvat käytössä pois, jos niitä edes merkittävissä määrin tulee. Aivan pikkuriikkisiä johtavuuseroja ei varmastikaan kuule, vaikka tarpeeksi tarkka ohmimittari jo pikkuisen värähtäisikin. Ja jos joku todella wanha kaapeli on jo hieman enemmän hapettunut tai likaantunut (rasvaa, öljyä tms.), niin sen saa putsaamalla täysin uuden veroisesti johtavaksi.
 

 
Erittäin paljon todennäköisemmin se aikanaan tuleva vika kuitenkin on käytön vuoksi pikkuhiljaa poikki nirhaantuva johdin. Jolloin ääni alkaa pätkiä ja rätistä, kun kaapelia sopivasti vääntelee.
Varsinkin niissä kaikkein halvimmissa ja ohuimmissa nimettömissä kaapeleissa, jotka menevätkin uskomattoman nopeasti piloille. Varovaisessakin käytössä. Jolloin niitä ostetaan useampia kertoja vuodessa, koska vähän väliä pätkii ja rätisee.
Eikä sitä yhtä kalliimpaa kaapelia, joka kestäisi kenties useampiakin vuosia ongelmitta. Mutta kun se on niin kallis, ettei kannata...
 
Liitimiä kullataan - esitemerkinnän/statuksen lisäksi - myös insinöörimäisin perustein. Eli siksi, että kulta ei hapetu. Mistä johtuen liittimen johtavuus pysyy elinkaarensa loppuun saakka aina varmasti samalla tasolla. Vaikka se välillä olisi jopa vuosikausia avoimessa hyllyssä. Muut metallit sen sijaan tuppaavat kehittämään pinnalleen jonkunlaisen oksidikerroksen, joka johtaa heikosti sähköä. Eli resistanssi siis kasvaa.
Hopea olisi metalleista se kaikkein paras johde, mutta käytännössä se tummuu/hapettuu erittäin nopeasti. Eli se siis olisi todella surkea päällyste liittimiin. Sillä se tumma alumiinioksidi johtaa huonosti sähköä. Vastaavasti käy kuparille jne.
 
Eli jos tismalleen yhtä hyvät kaapelit olisivat likimain samanhintaisia, niin sitten tietenkin kullatuilla llittimilla varustettu olisi fiksumpi valinta. Vaikka ihan vain varmuuden vuoksi. Jos vaikka unohtaa sen vuodeksi pihalle tms. Vaan tuskinpa kuitenkaan ovat samanhintaisia JA itse kaapelin osalta yhtä laadukkaita...
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=15&t=219282