Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:jannu
Alue:Kitarat: kitarakamat
Aihe:Bändisoundi vs. kotisoundi?
Aika:11.09.2013 09:40
Laulava Kylätohtori:
Onko muilla vastaavia kokemuksia?

 
No ainakaan itsellä ei ole ollut sitten teinivuosien. Mä käytän itseasiassa kotioloissa paljon mopompia setuppeja kuin treeneissä tai keikalla.
 
mpekkanen:
Jos kamat mikitetään niin silloin yleensä vahvarit pyritään pitämään melko pienellä ja ne soundit mihin on treenikämpällä tottunut voivat olla sitten live tilanteessa ihan jotain muuta. Yleisölle se soitto ja soundit voivat silti kuulostaa tosi hyvältäkin, vaikka lavalle se oma vehje ei parhaalta mahdolliselta kuulostaisikaan.

 
Tätä mä en ole viimeaikoina jos koskaan tajunnut, näin niinkuin äänityöläisen näkökulmasta. Miksi helvetissä siitä kitarastyrkkarista ei livetilanteessa kaivettaisi olosuhteet huomioon ottaen aina sitä parasta mahdollista soundia ja nimenomaan niin että soittajalla (+ kanssasoittajilla) on lavalla hyvä olo sen soundin kanssa?
 
Ja mikä ihmeen pakko se kaappi on mikittää tai ainakaan ajaa sitä kitaraa PA:han isolla kädellä jos kerran lavavola on riittävä? Taustalla on ymmärrettävästi äänihenkilön luonnollinen tarve hallita tilannetta ja niin pitääkin olla, sillä äänihenkilön oleellinen duuni on pitää huolta että soundi on hyvä niin lavalla kuin salissakin. Mutta monesti on tullut huomattua, etenkin pienemmissä paikoissa joissa ei ole erikseen monitorimiksaajaa tai välttämättä edes riittävää monitorointia, että äänimies kuvittelee olevansa jossain jäähallissa ja sivuuttaa hyvän lavasoundin kokonaan. Jos bändillä on soundi kohdillaan, niin turha sitä on alkaa suitsemaan ja pilaamaan vain siksi että haluaa kitaran volan mikserin liu'un taakse. Asia erikseen jos volat ovat aivan naurettavan kovia, soundit paskoja ja ihmiset hankalia.
 
PA:n tehtävänä on vahvistaa yleisölle kuuluvia ääniä niin että kuulostaa hyvältä ja saa selvää, ei automaattisesti peittää lavavuotoa.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=15&t=219148