Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Vallu-Veke
Alue:Kitarat: kitarakamat
Aihe:Vahvistin rätisee ja paukkuu
Aika:31.08.2013 00:26
Jucciz: Ei tossa komponenttien toleranssien kannalta usein oo mitään väliä, onko 220V, 230V vai 240V tappi käytössä. Sitä vaan tarkoitin, että jos jollain vahvistimella on minkään sortin taipumusta käydä joka tapauksessa suht kuumana, voidaan sitä ajella edes hieman viileämpänä valitsemalla korkeampi vaihtoehto, mikäli sellainen on tarjolla. Sisäiset jännitteet skaalautuvat jotakuinkin samassa suhteessa kuin mitä on noiden ensiöjännitteiden erot.
 
Käytännössä tää voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että joku vahvistin 220V pykälässä saattaa keittää pääteputkia pikkuisen liian kuumana, mutta 240V pykälässä homma pelaa hienosti ja pääteputket kestävät paljon pidempään.

 
Kyllä kai se noin on.
Minun ei heti uppoa tuo sähkömiehen mainitsema muuntajan kuumeneminen alijännitteellä tähän tapaukseen.
Pihtiampeerimittarilla tuo selviäis kädenkäänteessä, mutta pähkäillään nyt.
 
Kaikille sähkölaitteille voi esim. kuvitella yhden kuvitteellisen sisäisen vastuksen (impedanssin), niin se helpottaa ajattelua ja sähköopin laskelmia. Nortonin ja Thevenin menetelmät, mitä niitä oli. Ns. sijaiskytkentä, tms. Vanha ei muista enää tarkkaan.
Toision jännitteen pieneneminen pienentää em., sisäisenvastuksen läpi menemää virtaa. Muuntaja käy viileämpänä minun järjen mukaan.
Ivirta =Ujännite /Zsisäinen impedanssi.
Minusta putkivahvistimen kuvitteellinen sisäinen vastus pienenee kun hilalle tuleva jännitte suurenee ja samalla kun anodi/katodi yli on suurempi jännite ja läpi kulkee suurempi virta.
Em. jännitteet on aina vaan suurempia, kun jännite päämuuntajan toisiossa on suurempi... Suurempi virta. Ja virta tulee muuntajasta, ei mistään muualta.
Jos putket käy viileempänä, käy se muuntajakin viileempänä. Samassa suhteessa virrat puskee niistä läpi. Pisteeseen tulevien virtojen summa on pisteestä lähtevien virtojen summa. Plaa plaa
Jotenkin näin ajattelisin.
Onhan se sähkömiesten tähtikolmiokäynnistinkin vertailuna. Aluksi moottorin käämien yli menee 230V ja pienempi virta, kytkentä tähdessä. Kone nytkähtää pyörimään hieman ja samalla kolmiokontaktorit päälle. Käämien yli on nyt 400V. Virta on nimenoman suurempi kolmiokytkennässä. Siksi sitä ei voi laittaa ilman käynnistintä päälle, kun käynnistysvirta on vielä 6..10 kertainen muutenkin ja mitkään sulakkeet ei kestä taulussa.
Tää on siis vain pähkäilyä.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=15&t=218968