Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Primates
Alue:Klassinen
Aihe:Melodista vai pikemminkin harmonista musiikkia?
Aika:25.08.2013 12:29
Tuttavani mieltävät musiikin joko melodiseksi tai ei-melodiseksi. Ei-melodista on esim. Rautavaara, melodista taas Mozart tai Bach.
 
Melodia on erään määritelmän mukaan sointukudoksen tukema johtava sävelkulku. Yksinkertaistaen voi kai siis ajatella, että melodian pystyy irrottamaan sävellyksestä.
 
Arvoisat musiikintuntijat: onko esimerkiksi Bachin sellosarja no. 1:n preludi-osa melodista vai pikemminkin harmonista musiikkia? Teoshan etenee pikemminkin murtosointumaisesti kuin soinnutetulla melodialla.
 
Toisena esimerkkinä Chopinin kehtolaulu Des-duuri, Op. 57: sävellyksen melodia on niin kompleksinen, että on vaikea ajatella sitä Mozartin Eine Kleine Nachtmusikin tyylisenä, selkeästi melodisena musiikkina.
 
Koska mainituissa sävellyksissä ei ole korvia riipiviä dissonansseja, määrittelevät tuttavani ne melodiseksi musiikiksi. Olenko itse hakoteillä, kun kaipaan kolmatta kategoriaa musiikille, jonka sävelkulkuja ei tavallinen kuolevainen pysty hyräilemään, mutta joka ei myöskään ole riitasointuista?
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=9&t=218893