Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Eddie
Alue:Työ musiikkialalla
Aihe:Musiikin myyminen netissä ja verotus
Aika:07.08.2013 12:52   (muokattu 07.08.2013 13:31)
Moro!
 
Olen miettinyt, jos rupeaisin säveltämään rojaltivapaata musiikkia, jota laittaisin nettiin myyntiin. Netissä on suuri määrä sivustoja, joiden kautta voi myydä musiikkiaan. Näistä biiseistä yleensä säveltäjä tienaa hinnasta puolet, nettisivut puolet. Jako vaihtelee sivuston mukaan. Oikeuksia omiin biiseihin ei myydä, vaan lisenssi ostajalle, että saa käyttää musiikkia esim. mainoksessa tai yritysvideossa.
 
Mutta se kysymys. Saako musiikkia myydä netissä "yksityishenkilönä", jos vaan ilmoittaa sitten saamansa tulot verotuksessa? Ei kai siihen tarvitse mitään toiminimeä tai yritystä? Yrityshommaan en mielelläni lähtisi, koska jos joissain pitäisi hakea työttömyyskorvauksia Kelasta, ei sieltä luutavasti tippuisi yhtään rahaa. Muutenkin yrityksen pyörittäminen on kovaa hommaa, eikä pienien tulojen takia edes yhtään järkevää... Uskoisin, että tämmöisellä myynnillä olisin mahdollista tienata kuussa taskurahaa joitakin satasia. Jotkut tienaavat näillä hommilla jopa tuhansia kuussa, mutta se nyt ei ole realistinen määrä tällä hetkellä.
 
Ja mitäs sitten, jos saa freenlancer-keikkaa, pyydetään esim. säveltämään biisi jollekin yrityksellä. Pärjääkö tässäkin tavallisille freelancer-verokortilla?
 
Tuli vähän sekava kirjoitus, mutta toivottavasti joku osaisi auttaa. :)
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=53&t=218578