Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:zappafan
Alue:Musiikin teoria ja säveltäminen
Aihe:Kuinka merkitä esim. kitaran huiluäänet nuottikirjoituksessa?
Aika:28.07.2013 21:24
Janus: Huiluäänet tosiaan merkitään vähän eri tavalla esim. kitaralle ja viululle. Pääsääntöisesti huiluääntä (engl. "harmonic", yläsävelsarjan mukaan: tuosta termistä voi jatkossa googletellessa olla apua) merkitään pienellä ympyrällä/rinkulalla nuotin päällä. Ei siis täplällä (staccatopiste): samaa merkintätapaa voidaan esim. rumpunotaatiossa käyttää avoimen hi-hatin merkitsemiseen. Timantin muotoinen nuotinpää on myös yleinen.
 
Tässä on artikkeli huiluäänten notaatiosta (klassisen) kitaristin näkökulmasta. Sisältää paljon itselleni uutta asiaa (ja tuntemattomia merkintätapoja), johon ei ole vielä tarvinnut omien kirjoitusduunien puitteissa perehtyä yksityiskohtaisesti, mutta teoriatietoiset kitaristit voivat varmaan jeesata tämän perkaamisessa: http://douglasniedt.com/TechTipHarm … tationHowtoReadHarmonicNotation.pdf
 
Esim. viulun huiluäänten kirjoituksesta täällä: http://www.musicalobservations.com/ … ublications/docs/1968_harmonics.pdf Noista oktaavi- (1.), kvintti- (2.) ja kvarttisormituksesta (3.) tuotettavat huiluäänet ovat käsittääkseni yleisimpiä. Numerot viittaavat yläsävelsarjan mukaisiin harmonisiin kerrannaisiin.

Kiitos tästä auttoi todellakin paljon!
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=39&t=218431