Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Rotuvaari
Alue:Yleistä keskustelua musiikista
Aihe:Suomen rockskenen hierarkisuus
Aika:10.07.2013 00:41
Krice: En ymmärrä mistä puhut, mutta jos ajatellaan esim. Nightwishiä, niin tulivat jostakin Kiteeltä, jossa ei varmaan apua paljon annettu tai pyydetty, mutta kun yhtye osaa homman niin puskeehan se sieltä väkisinkin esille.
 
Ei ole aika aina ollut suosiollinen esiintulolle, joskus on pistetty kapulaa rattaistoon niin systemaattisesti, että tämän päivän korruptio ja voitelu ihan naurattaa. Ha-ha.
 
Tulee nimittäin mieleen puhoslainen Lyijypaino 60-luvun lopulta. Bändissä oli kaikkea mitä muissa kotimaisissa bändeissä ei ollut: groovea, raskasta mutta ilmavaa progesaundia, koko itäisen Suomen nokkelin kitaristi, Kaarlo Metsänen sekä komppitrio, joka ei kalvennut ulkolaisille vastineilleen. Mustavalkoinen Rickenbacker soi rosoisemmin kuin jänisräikkä. Huhujen mukaan mies olisi saanut soittotaitonsa myymällä sielunsa naapuripitäjässä mellastaneelle Maironniemen pirulle. Ne olivat ymmärrettävästi legendaa ne jutut, mutta kovin alkuvoimainen oli miehen saundi. Vahvistimen hurinakaan kun ei kuulostanut tavalliselta - pikemminkin nuotion huminalta ja palavien puiden paukkeelta. Lead-saundi kuulosti sudelta, jota ajoi takaa jokin näkymätön voima, joka riipi eläimen nahkaa hiljalleen irti.
 
Lyijypaino veti kuppiloihin väkeä aina Kesälahdelta Heinonniemelle, tuntui uppoavan vierailevan hanuristin, Jaakkima Vuollesahan, ansiosta vanhempiinkin. Pian alkoi viidakkorumpu soida pääkaupungissakin, että meillä täällä Suomessa olisi tällainenkin. Vaan mitä tapahtui?
 
Samaan aikaan kun zeppeliinit sun muut purplet ja sapatit nousivat liitoonsa, veti Eskeli Maksa piuhat styrkkarista. Maksa toimi Puhoksen kyläluutana vuosina 1964-1989 saaden aikaan täysitehoisen popkulttuurellisen rappion. Mies oli harras hengenmies, joka oli julistanut kirkonkirouksen Elviksen ylle jo vuonna 1956. Kun musta mies kulki Helsingistä Joensuuhun junalla vuonna 1965, seisoi kokovalkoisiin pukeutunut Eskeli Maksa Kesälahden juna-asemalla tuijottaen junaa. Lyijypainon kuolemaksi Eskeli passitti - tai oikeastaan karkotti - kitaristi-Metsäsen, vokalisti-basisti-Tarvaisen ja Rumpali-Ikusen Kuhmoon metsätöihin, eikä miesten tiedetty enää koskaan soittaneen keskenään - tai muutenkaan. Jaakkima Vuollesaha jatkoi hanuristin uraa soittaen aina kyläpäivillä Säkkijärven polkkaa. Sen sijaan Lyijypaino ei saanut julkaistuksi ainuttakaan äänitettä, joka olisi jäänyt jälkipolville kuultavaksi. Perimätietona tarina kulkee eteenpäin, elää ja voi hyvin.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=1&t=218123