Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Objectif Lune
Alue:Yleistä keskustelua musiikista
Aihe:Suomen rockskenen hierarkisuus
Aika:09.07.2013 18:34
Onko Suomen rockskene todella hierarkista vai elänkö harhoissani? Kerron, miltä mielestäni skenen hierarkisuus näyttää. Olisi kiva tietää jakaako joku kokemukseni.
 
Meillä on liigabändit, 1-divarin bändit, 2-divarin bändit jne. Alemman divarin kanssa ei suuremmin tehdä yhteistyötä tai olla kontakteissa. Alemmassa divarissa olevan tarvitsee aina vähän kumarrella, jos yrittää ottaa yhteyttä ylemmän divarin bändiin.
 
Halu päästä eteenpäin uralla on niin kova, että aina sarjanousun jälkeen alemman sarjan bändit (joiden kanssa aiemmin esim. on hyvin voitu keikkailla) unohdetaan. Sen sijaan, että pyrkimyksenä olisi tehdä jo alemmissa sarjoissa paljon yhteistyötä ja kiinnostavia yhteisprojekteja, pyrkimyksenä on päästä parempiin piireihin.
 
Ainakin itselläni on jonkinlainen alemmuuskompleksi. Jos pääsen festareille, jossa on isompia bändejä soittamassa, on todella iso kynnys mennä juttelemaan niiden jäsenille. Samoin on todella suuri kynnys laittaa esim. sähköpostia keikkakuvioista. Kannustavaa vastausta (tai vastausta ylipäätänsä) on yleensä aivan turha odottaa. Ylipäätänsä tuntuu, että keskusteluyhteys eri sarjatasojen välillä on poikki.
 
Itse toivoisin koko skeneen enemmän kannustavuutta ja hyvää fiilistä. Toivosin, että etenkin kokeneemmat ja enemmän saavuttaneet muusikot aktiivisesti kehuisivat silloin kun joku pikkubändi tekee jotain oikeansuuntaista. Joskus olin keikkamyyntikoulutuksessa, jossa alan toimija sanoi, että koko suomen rockskene odottaa vain seuraavaa PMMP:tä, koska samoihin naamoihin kesän festareilla aletaan jo kyllästyä. Ehkä sellaisia tulisi helpommin, jos pienessä bändissä soittaminen olisi palkitsevampaa?
 
Sarjajärjestelmä menee kutakuinkin näin:
 
Mestareiden liiga: Kansainvälisesti menestyneet bändit kuten The Rasmus, HIM, Nightwish, The Crash jne.
 
Liiga: Hittejä suoltaneet koko kansan suosikit kuten PMMP, CMX, J. Karjalainen jne. Uusi sinkku pääsee radion soittolistoille jo aiempien meriittien perusteella.
 
1-divisioona: Jonkun verran radiossa tai aktiivisesti fanien soittimissa soiva musiikki kuten Ville Ahonen, Magenta Skycode, Pää kii
 
2-divisioona: Yleensä (riittävän hyvän) albumin julkaissut ja pientä kiinnostusta herättäneet yhtyeet. Saavat keikkoja myös kotikaupunkinsa ulkopuolelta. Yleensä levyt ovat ainakin indiefirman julkaisemia. Tästä ylöspäin soittajat ovat muusikoita eivätkä vain satunnaisia harrastelijoita.
 
3-divisioona: Jonkun verran satunnaisia kuulijoita ja melko laadukkaita omakustanteita, jotka tuovat keikkoja, jos bändi on itse aktiivinen niiden hankkimisessa. Bändiä pidetään kuitenkin vielä aika lailla harrastelijoina.
 
4-divisioona: Demoja julkaistu, kaverit tulevat ehkä sympatiasta keikalle, jos sellainen saadaan järjestettyä.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=1&t=218123