Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Yallup
Alue:Kitarat: kitarakamat
Aihe:Plektra.com Blitz-kitarat
Aika:03.07.2013 13:55
Ihan omia ajatuksia ja päätelmiä ovat. Ihmetyttää kylläkin se, että vastaavaa Blitz-merkkiä ei näytä myyvän kuin tuo Plektra.com, joka väittää tehtaan tekevän kitaroita tunnettujen valmistajien halpamalleille. Toisaalta aika harvoin tuossa hintaluokassa olevien LP-kopioiden puumateriaali on mahonkia/vaahteraa, mahonkia/ruusupuuta ja vielä liimaliitoskaula. Aivan varmaa on, että rauta on halvinta ja mikit surkeita, kuvan perusteella viimeistelyäkään ei voi arvioida. Näyttäähän T-kaupan kuvissa HB:kin hienolta. Eipä sitä kyllä huippuhyvänä myydäkkään, vaan Plektra.com mainitsee alottelijat ja kakkoskitaran, jota itsekin mietiskelin.
 
Se on kuitenkin selvää, että nimi maksaa aina hurjasti. Jos Fender tekee straton meksikossa ja myy sitä hintaan 500 e, samantasoisen saa Squierina 350 e, jossa vieläkin kummittelee emoyhtiö ja "by Fender" taustalla. Tehtaalta lähtiessä Squier maksaa paljon vähemmän, koska jonkinlainen siivu pitää emoyhtiöllekin tulla. Tehdas pystyisi myymään sitä pienellä "kinkkikatteella" omana "Sqitz"-merkkinä ehkäpä parin sadan hinnalla. Sillähän ei ole rasitteena kallis johto, markkinointi ja tuotekehitys, eikä sen tarvitse investoida yhtään mihinkään jos tehdas muutenkin valmistaa OEM-kitaroita.
 
Kuinkahan paljon jonkun aidon Les Paul Standardin OKA (=omakustannusarvo) lopulta on? Kuinka paljon maksetaan muusta kuin valmistukseen kulutetusta materiaalista? Eihän noin vähäiset arvopuupalat ja metalliosat voi olla lopulta kalliita. Joku huippumikkikin on oikeastaan aika yksinkertainen värkki. Toisaalta kinkkitehtaan ei kannata tehdä 500 e maksavaa huippukitaraa omalla merkillä, joka vastaa 2000 euron Gibsonia, koska sitä ei kuitenkaan kukaan ostaisi. Parempi tehdä Epiphone/Squier/Ibanez ja omana merkkinä mahdollisimman halpa rämpytin, joka myy juurikin vaan hinnan perusteella. Tämä asia tulee kyllä tulevaisuudessa muuttumaan. Kiinan omat merkit ovat jo ilmaantuneet länsimarkkinoille, eikä siinä paljon tarvita kuin joku tiluttajamannekiini, jota ihaillaan ja fanitetaan. Kohta rynnätään ostamaan uutta merkkiä. Aivan varmasti ne kykenee tekemään oikeasti hyviä kitaroita, onhan niillä pitkä kokemus OEM-puolelta.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=15&t=218038