Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:McNulty
Alue:Kitarat: kitarakamat
Aihe:Plektra.com Blitz-kitarat
Aika:02.07.2013 15:29   (muokattu 02.07.2013 15:31)
Valitettavasti hintalappu kertoo soittimesta jotain. Sitä, kuinka hyvä se on hintaansa tai muutamia kymmeniä euroja kalliimpaan virkaveljeen nähden, on sitten asia erikseen. Noin yleisesti ottaen tuolla rahalla ei kannata hirveästi soittimelta vaatia. Saattaa olla soitettava, saattaa olla ettei ole. Ehkä se kestää käytössä, ehkäpä ei.
 
Tämä on vähän kuin todennäköisyyksiä laskisi. Ostaakko 500 euroa kalliimpi soitin joltain "merkkivalmistajalta" joka todennäköisesti takaa tietynlaisen laadun vaiko sokkona joku satkun parin tuote? Vieläpä sokkona testaamatta...
 
Mietitäänpä raaka-aineiden kustannuksia. Mitä sillä valmistuskustannuksien rahalla oikeasti saa? 200 eurosta todennäköisesti 20-50% on kauppiaan katetta. Sovitaan vaikka että melko perinteinen 30% on kauppiaan läskiä (eli soittopelin arvo kauppiaan läskien jälkeen on 140€). Toinen 30% valuu ihan pelkästään logistiikkaan (rahdit, tullit, verot, pakkaaminen yms. jotta sen soittimen saa Idästä tänne)... nyt soittimen "arvona" on 98€. Soittimeen käytettävä työ (työaika ja -resurssit) eivät hirveästi tuolla Idässä kustanna, joten voidaan arvioida että tässä vaiheessa soittimen arvo on 90€. Siitä murto-osan muodostavat valmistusmateriaalit, hardware yms. koska pitäähän tehtaankin tuottaa voittoa. Uskoisin että tuosta 90€ vähintään puolet ovat tehtaan voittoa. Meillä on siis 40-50 euroa jäljellä. Kyllähän niillä varmasti tuolla Aasiassa saa jo jonkinlaiset puut ja hardwaren ostettua (varsinkin kun tehdas hankkii niitä suuret määrät kerralla)... mutta millaiset? Eiköhän ne tässä vaiheessa ole kitsastellut jo niin paljon kuin mahdollista, joten voittojen maksimoimiseksi sinne valitaan myös halvinta mahdollista puuta ja rautaa. HUOM! En laskenut väliin minkään valtakunnan tukkuporrasta, eli esimerkissä myyjä/myyjäliike hankkii soittimen suoraan tehtaalta/valmistajalta.
 
Koska soitin on osiensa summa (yksittäisestä osasta viimeiseen hienosäätöön ja viimeistelyyn), en itse uskaltaisi kauhean korkeita odotuksia ladata uuden, alle 200 euron soittimelle. Ja tämähän ei tarkoita sitä, etteikö se halpis voisi yllättää ja haukkua hintansa. Taatusti voi, mutta ei sitä kannata automaattisesti odottaa eikä välttämättä ole realistista lähteä edes primääriarvona tavoittelemaan.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=15&t=218038