Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Dr Dominant
Alue:Musiikin teoria ja säveltäminen
Aihe:Enharmoninen "korrektius"
Aika:24.04.2013 12:23   (muokattu 24.04.2013 12:24)
nisumaka: Onko tällainen mitenkään mahdollista? Biisin sävellaji on F-duuri, mutta osalle puhaltimia nuotti on kirjoitettu Bb-duuriin? Jos näin olisi, se selittäisi mulle monta asiaa.
 
Puhaltimet ovat transponoivia soittimia. Voiko olla, että muistat sävellajin puhallinstemmassa väärin. Tuo kvartti ylös-transponointi on in G alttohuilun transponointi. Big Bandissä on Eb- ja Bb-vireisiä vehkeitä, eli jos komppilappu on F-duurissa, silloin puhaltajien laput ovat G- tai D-duurissa. Voisko olla että sekoitit kaksi ristiä kahteen alennukseen esim. altto- tai baritonifonistemmasta, ja siksi muistelit että ne olivat Bb-duurissa?
 
Onko noissa puhaltimissa jokin tietty "vire", skaala valmiina.
 
Kyllä, eri puhaltimet ovat eri vireisiä. Eli heidän C ei ole sun C.
 
Huomiotani siis Friends biisissä herätti se, että tultiin bassokulussa alaspäin f, fes ja siis oltiin F-duurissa. Miksi e on kirjoitettu fes?
 
Se riippuu siitä, mitä tulee sen Fessän jälkeen. Jos on kromaattinen kulku alas, se olisi loogista kirjoittaa F, E, Eb, ja Linkola on kyllä suunnilleen niin ammattitaitoinen kirjoittaja kuin voi olla. Tulee mieleen, että pitäis nähdä koko ympäristö jotta osais tuomita ton fessän tässä tapauksessa.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=39&t=216848