Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:jkourula
Alue:Kitarat: kitarakamat
Aihe:Minkälainen laite on overdrive?
Aika:30.03.2013 20:15   (muokattu 30.03.2013 20:16)
Pedaalien maailmassahan overdrive, distortion ja fuzz -nimityksiä käytetään pääasiassa kuvaamaan särön laatua ja määrää. Pelkkää etuvahvistinta kutsuisin joko juuri etuvahvistimeksi tai boostiksi. Itse ainakin käytän overdrivejä ilman että yliohjaan vahvistinta. Sellainenkin särö, joka ei varsinaisesti kuulosta vielä säröltä, voi mukavasti paksuntaa saundia ja lisätä harmonisia kerrannaisia.
 
Klippaus on juuri tyypillisintä säröä, missä normaalisti siniaaltomaisesta signaalista ns. huiput tasaantuvat ja signaali menee lähemmäs kanttiaaltoa. Säröä voidaan pedaaleissa tehdä juuri klippausdiodeilla (tai käyttäen transistoria diodimaisessa kytkennässä) tai sitten yliohjaamalla transistoreja tai opampeja ja on joissain pedaaleissa putkiakin käytetty. Esim. Rat sisältää klippausdiodeja ja osa säröstä tulee opampista, Tubescreamer on klassinen klippausdiodi-overdrive, monet uudemmat vahvistinta emuloivat säröpedaalit (esim. Catalinbread DLS) on toteuttu kytkemällä transistoreja vahvistinmaiseen kytkentään, fuzz facessa on taasen kaksi transistoria sellaisessa kytkennässä, että toinen yliohjautuu.
 
On myös olemassa muun tyyppistä säröä kuin klippausta, esim. crossover distortionia. Pedaalimuodossa sitä saa mm. Zvex Machinesta.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=15&t=216454