Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:iec
Alue:Kitarat: kitarakamat
Aihe:Impact 60, lisää headroomia
Aika:21.02.2013 18:20
Prostator: Juuri näin se on.
 
Kaiuttimen herkkyyslukema mitataan yleensä 1kHz:llä. Sen sijaan miten kovaa kaiutin soi kotelossa, määrää ihan muut seikat, eli thiele parametrit.
 
Laitoin profiilini "bass response" kuvan, josta selviää, että sopivalla kaiutinelementti-kotelo -sovituksella saadaan jopa 9-10 dB lisää hönkää bassopäässä verrattuna epäedullisempaan (avokotelo) asennukseen. En nyt sano että avoin on kehno (kuten VOX AC30 ei esim ole), vaan että kun avokotelossa matalilla taajuuksilla ilma ehtii aina kiertämään kotelon/ kaiutinkartion toiselle puolelle, tappaa tämä akustinen oikosulku enemmän tai vähemmän matalia taajuuksia. Paljonkos oletta nähneet PA:ssa avosuppasia? ;-P
 
Kaiutinvalinnassa noilla thieleillä on valtaisa merkitys bassopäässä, ja puolestaan tuo taajuusvastekäppyrä kertoo keskiääni- ja diskanttialueen odotettavissa olevan soundin. Vaikka noissa 12" vasteissa on iso piikki yleensä 3 kHz kieppeillä, ei se vaikuta kovin paljoa tehovasteeseen, koska ko alueella 12" elementti on jo hyvin suuntaava ( kuin taskulampun valokeila kapeana).
 
Jos haluaa ostaa vain "celestionin" tai "eminencen" ta wgs:n", on ihan sama kuin lainaisi kirjastosta "kirjan" umpimähkään, sen perusteella ei voi vielä muodostaa mielipidettä sopivuudesta. Pitää tietää enemmän mitä haluaa, ja mihin konstruktioon, eli millä spekseillä. Itse tein 90-luvun alussa umpikaapin, johon laitoin 6,5" elementin, kotelon ollessa sovitettu elementin thieleihin. Soi kuin 4x12" minikoossa, kukaan ei ole aluksi uskonut mistä ääni tulee. Tehonkesto 50W, ja herkkyys on alle 90dB/W/m. Mutta se tone!!
 
Kannattaa kiinnittää huomiota elementtiin ja koteloon! Niiden yhteisvaikutus tekee bassopään. Rukkasarvo umpi- ja refleksikaapilla on 30-50 ltr per 12" elementti.

 
Asiaa. Tuo on totta, että umpi/refleksikaapilla kaapin tilavuudella on väliä. Sama juttu on hifikaiuttimien ja subbareiden kanssa, eli väärä kotelon koko kaiuttimen thiele-parametreihin nähden voi pilata äänentoiston (esim huono transienttitoisto jne jne.) Samoin muuten myös avoimen kotelon mitat vaikuttavat taajuusvasteeseen, eli mitä isompi tai syvempi kotelo on, sitä vähemmän matalat taajuudet vaimenevat sillä akustisen "oikosulun" tai takaisinkytkennän määrä on pienempi.
 
Kannattaa tosiaan hieman katsoa niitä muitakin parametrejä elementin vaihtoa miettiessä mikäli kyseessä on umpi/refleksikaappi. Eli thiele-parametrien perusteella sopivalla laskurilla katsottaessa optimivaste bassotaajuuksilla pitäisi saavuttaa kyseessä olevan kaapin tilavuudella. En osaa sanoa kyllä optimivastetta kitaralle, eli halutaanko hifikaiutinmaista 0,7 hyvyyslukua vai onko tavoitteena 0,8 jolloin bassovaste hieman nousee ennen 3dB rajataajuutta.
 
-iec
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=15&t=215323