Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Prostator
Alue:Kitarat: kitarakamat
Aihe:Tone:n (sähkötekninen) merkitys?
Aika:13.02.2013 19:49
-septimisti-: Kysymys. Onko joku jossain joskus mitannut sen piuhan tosimaailmallista vaikutusta ts. vaikuttaako ja onko kuultavissa ja julkaissut tulokset?
 
No minulle ei ole tullut suoranaista testiä vastaan. Tuntuu olevan herkkä aihe, vaikka noinkin yksinkertainen ilmiö on helppo todeta ja mitata. (Suurtaajuustekniikassa, jonka parissa aiemmin työskentelin olivat asiat monimutkaisempia). Soittotestejä on ollut mutta taitavat olla enempi fiilispohjaisia. Kuulemma hifi-kaupoissa on kaapeleissa parhaat katteet.
 
Tässä niitä harvoja "tieteellisimpiä" sivuja. Tää on kyllä informatiivisin mitä on vastaan tullut. http://www.ovnilab.com/articles/cablechoice.shtml
 
Sivustoilla on kyllä asiasta keskusteltu
http://www.thegearpage.net/board/showthread.php?t=830737
http://www.tdpri.com/forum/tele-tec … -low-capacitance-guitar-cables.html
 
http://www.sengpielaudio.com/calculator-cable.htm
Tässä laskin, laita ohmiarvoksi 125000 (250kohm potikka) tai 250000 (500kohm potikka) ohmia, kaapelin kapasitanssiksi vaikka 150 pF/m ja pituudeksi vaikka 2m, 3m ja 5m. Alkaa selviämään mihin ne diskantit häviää volumepotikka pienennettäessä.
 
Tekninen jippo on käyttää yksinkertaista FET-bufferia kaapelin kitaran puoleisessa päässä. Vahvistimen päähän pikku rasia jossa on 2 jakkia (IN ja OUT) ja 9V paristo syöttämässä virtaa FETille. Tällä tekniikalla syöttöohmit putoavat tuonne kilo-ohmien luokkaan, ja nyt laitat samalle kaapelille laskentaohjelmaan syöttöimpedanssiksi vaikka 5000 ohmia, alkaa trebletkin löytyä. Aktiivikitara tietysti sisältää jo tuon. Atlantic Quality "zerocap" kaapeli on juuri tuollainen bufferoitu vain 3pF kaapeli. ( Esimerkiksi suurtaajuustekniikassa käytetään tuollaisia FETillä bufferoituja mittapäitä, jotteivat ne kuormita mitattavaa piiriä)
 
Toinen juttu on, haluaako tavoitella kirkasta vastetta. Toisaalta olisi kivempi jos sen saisi itse säädettyä tarpeen eikä pakosti kaapelin mukaan.
 
Motto: * Osta pienikapasitanssinen kaapeli -saat lisättyä siihen rinnakkaiskapasitanssia, mutta pois et kaapelista kapasitanssia passiivitekniikalla saa*
Copyright ©1999-2019, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=15&t=27578