Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:teemu-t-k
Alue:Elektroniikka ja soitinrakennus
Aihe:Pignosen modaus akustiselle. Onnistuuko?
Aika:11.02.2013 22:58   (muokattu 11.02.2013 23:00)
...kypsyttelin ajatusta valjastaa kyseinen vehje akustiselle kitaralle sopivaksi. Tavoitteena tässä olisi saada suhteellisen kirkas, puhdas soundi. Volumea ei tarvitse älyttömästi lähteä, mutta alataajuuksien (~80Hz ja ylöspäin) selkeähkö kuuluminen olisi erittäin erinomaista. Paljon vaadittu kuudella patterilla toimivalta pikku laatikolta?
 
Kyllä. Nimenomaan liikaa.
 
Tuosta vehkeestä et kaksisempia tehoja saa irti: Mainostettu n. 5 wattia menee reilusti liioittelun puolelle ja totuus on ehkä lähempänä noin puolta wattia. Joten headroomin ja tuhdin alapään voit aika suosiolla unohtaa. Enpä usko, että modaamisessakaan on suurempaa järkeä, koska ensisijaisesti pitäisi panostaa tehon kasvattamiseen mikä käytännössä tarkoittaisi täydellistä laitteen uudelleen rakentamista.
 
...kun nuppia kääntää, ääni säröytyy kuten on tietysti tarkoituskin. Mietin, että onkohan tuohon tarkoituksella rakennettu ominaisuus
 
Onhan se tarkoituksella rakennettu ominaisuus mutta piirilevyä roplaamalla et sitä pysty poistamaan. Se vehje säröytyy, koska tehot yksinkertaisesti loppuvat kesken. Käytännössä kuulet siinä sitä paljon haukuttua transistori päätesäröä. Kuten sanoin, moisen ominaisuuden modaaminen pois tarkoittaa käytännössä laitteen totaalista uudelleen rakentamista.
 
Löysin pikaisella googletuksella tämmöisen piirikaavion, jonka uskoisin vastaavan tuota omaa vehjettäni
 
Tuota peliä on tehty useampi versio. Olen itse törmännyt ainakin Ge ja Si transistori versioihin sekä jälkimmäisestä versioihin positiivisilla ja negatiivisilla käyttöjännitteillä. Kaikissa oli joitain pieniä eroja mm. biasointi piirissä ja joissain muissa pikkujutuissa. Itse luottaisin kaavioihin lähinnä "suuntaa antavana esimerkkinä".
 
Lisäksi pohdiskelin että kaiuttimen vaihto voisi tuoda uutta eloa. Jos sijoittaisin johonkin suht laaja-alaiseen ja herkkään (paljon ääntä pienellä teholla) hifi-kajariin ja löisin sen tuon nykyisen tilalle, toimisiko?
 
Herkkyys ja HiFi kajari ei aina oikein mahdu samaan lauseeseen - vielä vähemmän HiFi kajari ja live äänentoisto. ...mutta idean puolesta olet kyllä oikeilla jäljillä. Kunnon ISO herkkä kaiutin kiinni niin on jotain toivoa tuhdimmasta bassosta ja suuremmasta voluumista. Kriteereinä kaiuttimen valintaan on lähinnä oikea impedanssi ja riittävän suuri tehonkesto. Henkilökohtaisesti sijoittaisin tuollaiseen varatut rahat kuitenkin pesämunaksi ihan kunnon vahvistimeen joka on suunniteltu nimenomaan siihen katusoittoon. Nykyään tehdään hyviä ja kohtuullisen tehokkaita pattereilla tai akuilla toimivia class-D pikkuvahvistima mistä Pignose:n aikoihin ei osattu edes haaveilla.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=31&t=215554